RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

God morgen for oljeprisen

Oljen koster 70 dollar fatet tirsdag morgen, etter amerikanske advarsler om en hard orkansesong.

Amerikanske myndigheter advarer mot en hard orkansesong, og Venezuela vil at OPEC produserer mindre olje.

Råvaremarkedene stabiliserer seg noe tirsdag morgen, melder Reuters, som rapporterer at oljeprisen er kommet seg rett over 70 dollar fatet etter en meget hard uke.

Den amerikanske benchmark-råoljen for levering i juli stiger i morgentimene 34 cent til 70,30 dollar fatet. Juni-kontrakten, som løp ut mandag, steg 70 cent til 69,23 dollar fatet etter å ha falt til det laveste nivået på seks uker etter at inflasjonsredde investorer kastet seg ut av råvaremarkedet.

En av årsakene var at amerikanske myndigheter mandag kveld advarte mot at det kunne komme opp mit 10 orkaner i år, noe som sender mørke skyer over Mexico-gulfen der store deler av den amerikanske oljeproduksjonen foregår. I fjor husker markedet godt hvordan orkaner som Katrina skapte store skader på oljeinstallasjoner, men også New Orleans og andre storbyer.

Rundt 20 prosent av gulfens oljeproduksjon på 1,5 millioner fat per dag har vært satt ut av spill siden stormene 2005, samt 13 prosent av områdets produksjon av naturgass.

Også oljeministeren i Venezuela bidrar til å sende oljeprisen opp. Rafael Ramirez da at sunne oljelagre burde rettferdiggjøre en reduksjon i produksjonen. Dette vil han altså foreslå når OPEC møtes i Caracas neste uke.

Som verdens femte største oljeeksportør har Venezuela stått for en haukaktig OPEC politikk og tatt til orde for kutt i produksjonen.

Men onsdag kommer lagertall fra det amerikanske olje- og bensinmarkedet. Ifølge Reuters forventes det en oppgang på 1,4 millioner fat bensin i lagrene, noe som er fjerde uken med oppgang. Årsaken er at de amerikanske raffineriene går for full guffe for å produsere nok bensin til den amerikanske kjøresesongen starter. Tradisjonelt starter den 29. mai.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere