RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gudmor for norsk «bølgeplattform»

Skipsreder Fred. Olsen vil lage et miljøvennlig alternativ til regulering av vassdrag og bygging av gasskraftverk. Onsdag var olje- og energiministeren gudmor for «bølgeplattformen».

I vinter skal det nye bølgekraftverket testes utenfor kysten av Telemark. Onsdag ble forsøksmodellen «Buldra» døpt ved Aker Brevik med olje- og energi minister Thorhild Widvey som gudmor.

Testes ved Jomfruland
Modellen, som er 12 meter bred og 15 meter høy, blir nå tauet til Jomfruland utenfor Kragerø. Der skal «bølgeplattformen» i løpet av vinteren få vise hva den er god for.

Plattformen med kraftverket utnytter energien i havbølgene. Den er utviklet av skiensmannen Hans Øigarden i samarbeid med skipsreder Fred. Olsen.

Billig energi
- Vår klare langsiktige ambisjon er å produsere energi fra bølger like billig som vannkraft, sier Fred. Olsen ifølge en pressemelding. Han tror en videre storskala utbygging av bølgekraftverk også kan gi muligheter for Norge som eksportør av elektrisitet fra fornybare kilder.

Kan bli eksportnæring
- Vi har med dette nådd en viktig milepel for bølgekraft som fornybar energikilde. Med våre flytende bølgekraftplattformer har vi lykkes i å utvikle et konsept som har en lavere investeringskostnad per megawatt enn offshore vindkraft, som er egnet for kommersiell utnyttelse og som kan utplasseres hvor som helst i verden hvor bølgeforholdene er gode. Bølgekraftanlegg vil kunne bli en ny og spennende eksportrettet norsk næring, sier Tore Gulli, som leder bølgekraftprosjektet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere