RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gull-tall for DnB Nor

Sist oppdatert:
DnB Nor-sjef Svein Aaser har ikke fulgt opp rentekuttene fra Norges Bank fullt ut, og det bidrar til at storbanken fikk et saftig overskudd i første kvartal 2004.

Overskuddet på 2,1 milliarder kroner før skatt er en kvart milliard høyere enn det analytikerne på forhånd hadde anslått.

Tallet inkluderer en gevinst på 977 millioner kroner etter salget av datterselskapet Elcon Finans for 3,6 milliarder tidligere i år. DnB Nor har samtidig kostnadsført 930 millioner kroner som er satt av til restrukturering, slik at nettoeffekten av de største engangspostene er nær null.

Voldsom økning
Netto renteinntekter summerte seg til 3,3 milliarder kroner, mens andre driftsinntekter var 3,2 milliarder. Etter skatt ble overskuddet 1,5 milliarder kroner. Det er hele 50 prosent høyere enn i samme periode året før.

DnB Nor tapte nesten ikke penger på utlån i første kvartal. Tapet på 135 millioner kroner er bare en tredel av tapene i samme kvartal i 2003.

Sjefen fornøyd
- Jeg er godt fornøyd med det nye konsernets første kvartal. Vi har oppnådd gode resultater, fusjonsprosessen går helt etter planen, samtidig oppfyller vi de vilkårene myndighetene satte for å gi oss konsesjon, sier konsernsjef Svein Aaser, som berømmer sine ansatte for innsatsen.

- Det gleder meg å konstatere at inntektene viser en økning fra første kvartal i fjor, samtidig som netto renteinntekter er opprettholdt på samme nivå som i fjerde kvartal, til tross for presset fra et synkende rentenivå, fortsetter han.

DnB og Gjensidige Nor satte seg som mål å kutte rundt 1.600 årsverk da de bestemte seg for å fusjonere. I løpet av første kvartal 2004 forsvant 329 årsverk i storbanken.

Fulgte ikke opp rentekuttene
Det lave rentenivået gjør det vanskeligere for bankene å opprettholde sine fortjenestemarginer. Renta for svært mange av DnB Nors innskuddskunder er nær null. Ytterligere rentekutt fra Norges Bank vil derfor gå rett på storbankens fortjenestemargin.

For å motvirke de negative effektene av den lave renta, har DnB Nor gjennomført «markedstilpassede prisjusteringer ved rentenedsettelsene». I klartekst betyr det at DnB Nor ikke har fulgt opp rentekuttene fra Norges Bank med tilsvarende kutt til sine lånekunder. Fortjenestemarginen på utlån til vanlige privatkunder økte til 1,68 prosent i første kvartal, ifølge kvartalsrapporten.

DnB Nor venter en betydelig økning i fortjenesten dersom renta skulle bli satt opp igjen, slik mange eksperter spår.

«Ytterligere rentenedsettelser vil gjøre det vanskelig å opprettholde inntjeningen på innskudd. En eventuell stigning i rentenivået vil imidlertid kunne gi en betydelig økning i inntektene», fastslår DnB Nor i kvartalsrapporten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere