RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hackere vil ta fra deg strømmen

(Nettavisen)
Sist oppdatert:
Hver eneste dag går data-hackere til angrep på det norske strømforsyningssystemet. I verste fall kan et angrep mørklegge hele landet.

Foreløpig har ingen av angrepene lyktes, ifølge Aftenposten.

Daglige besøk

- Vi har brukt mye ressurser på å stanse dem, og hittil har ingen klart å bryte seg inn, sier Statkrafts konserndirektør Rangvald Nærø til avisa.

Også Statnett, som driver det norske strømnettet, opplever daglige angrep.

- Vi har daglig besøk av uvedkommende som forsøker å komme inn i systemene våre, forklarer informasjonsdirektør Tor Inge Akselsen.

Italia lammet

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Frykter du et stort strømbrudd i Norge?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat
Søndag ble hele Italia lammet etter at strømmen var borte i flere timer. Få dager tidligere var flere millioner mennesker i deler av Sverige og Danmark helt uten strøm. Også østkysten av USA har blitt mørklagt etter strømbrudd denne høsten.

Strømforsyningssystemet er sårbart for hacker-angrep, fordi kraftoverføringen er datastyrt. Datasikkerhet har høyeste prioritet hos Statnett og Statkraft, men mange frykter at svikt i interne rutiner skaper sikkerhetshull.

Cyber-akademi

Amerikanske myndigheter har lagt ned store ressurser i å avdekke mulighetene for dataterror etter 11. september-katastrofen. Foreløpig har ingen hackere lyktes i å gjennomføre storstilte terrorangrep. Avisa Washington Post avslørte i fjor at terrororganisasjonen al Qaida drev sitt eget ”cyber academy”, hvor det ble drevet opplæring i datakrigføring.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere