RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Haga bekymret for landbruket

(Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen)
Sist oppdatert:
Senterpartiets leder Åslaug Haga frykter at WTO-forhandlingene munner ut i dramatiske følger for norsk landbruk.

– Jeg er svært bekymret for at regjeringen vil gi etter i forhandlingene på en slik måte at vi får en helt ny og forverret situasjon for norsk landbruk, sier Sp-leder Åslaug Haga til NTB.

Haga ber regjeringen stille i et ekstraordinært møte i den utvidede utenrikskomiteen på Stortinget allerede fredag for å legge fram de norske posisjonene i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Geneve.

Senterparti-lederen gjør det klart at dette handler om mer enn interessene til norske bønder:

– Konsekvensene av en dårlig WTO-avtale vil også ramme hele Bygde-Norge, turistnæringa, næringsmiddelindustrien og vern av norsk kulturlandskap, sier Haga til NTB.

Kritiserer lukkethet
Haga mener at regjeringen har lukket rom som tidligere var åpne i WTO-sammenheng:

– Det er skuffende og svært uheldig at en så viktig prosess foregår i total stillhet. Møtet ble solgt inn som et mindre viktig møte på embetsnivå, og så strømmer det plutselig på med ministere fra hele verden. WTO går fra vondt til verre når det gjelder lukkethet, og det er fryktelig skuffende at vi har en regjering som legger seg på den samme linja, sier Haga til NTB.

Ber om møte
I et brev til Thorbjørn Jagland (Ap), leder av utenrikskomitéen på Stortinget, ber Haga om at det snarest mulig innkalles til et møte i den utvidede utenrikskomitéen.

I brevet skriver hun blant annet:

"Ut fra de opplysninger Senterpartiet har, kan det bli vedtatt et dokument med betydelig uklarhet. Det er imidlertid ingen tvil om at dokumentets innhold vil få dramatiske følger for norsk landbruk."

– Stortinget må bli informert om de forpliktelser regjeringen planlegger på påta seg, sier Sp-lederen, som ser for seg et møte allerede fredag.

– Norge styres selv om det er sommerferie. Det bør ikke være noe problem å få til et slikt møte allerede fredag. Noe annet ville faktisk være overraskende og et brudd med vanlig praksis og prosedyre i slike store og viktige prosesser, sier Haga.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere