RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halal-boom i Norge

Geir Espen Belden fra Kjøttbransjens Elitelag bød blant andre Mohammed Elmi Sabrie-Jamalle fra Alfathi på helgrillet halalokse.
Geir Espen Belden fra Kjøttbransjens Elitelag bød blant andre Mohammed Elmi Sabrie-Jamalle fra Alfathi på helgrillet halalokse. Foto: Ingunn Solli/Pressekontoret (Illustrasjonsfoto: Pressekontoret)
Omsetningen av kjøtt slaktet etter muslimske regler er sterkt økende. Lørdag feiret Kjøttbransjens Elitelag grenseløs matkultur med helgrillet halalokse på Grønland i Oslo.

- Matglede er grense- og kulturoverskridende. Vi i Kjøttbransjens Elitelag har drevet med helgrilling av okse i mange år, og synes det er stor stas å kunne servere smakebiter til hele Norges befolkning, ikke bare til de etnisk norske, sier Geir Espen Belden i elitelaget.

Halalslakting er betegnelsen på den muslimske slaktemetoden. Den største leverandøren av norskprodusert halalkjøtt er selskapet Alfathi, et datterselskap av Gilde Fellesslakteriet BA.

En av initiativtakerne bak selskape, rådgiver Mohammed Elmi Sabrie-Jamalle, forteller at kjøttet er produsert og slaktet både etter norske forskrifter og islamske regler. Det innebærer at dyrene bedøves på forskriftsmessig norsk måte, før en muslimsk godkjent slakter velsigner og avliver dem. Slaktingen er godkjent av Islamsk råd.

Bransjen anslår at det omsettes om lag 300 tonn halalkjøtt årlig i Norge, selv om det er vanskelig å gi en samlet oversikt. Det finnes en rekke mindre slakterier, i tillegg kjøpes det mye halalkjøtt i Sverige.

Det produseres også stadig mer ferdigvarer som pizza, storfehamburger, lammeburger, pålegg, postei og grillpølser av halalkjøtt. Sabrie-Jamalle lover mer produktutvikling i årene framover.

- Muslimer er en stor og voksende kundegruppe. I dag er det mellom 70 000 og 75 000 muslimer i Norge, og moderne muslimske familier lever også i tidsklemma. De ønsker å kunne lage raske middagsretter, servere grillpølser til barna og ta med kjøttpålegg i matpakken - og samtidig følge religiøse forskrifter, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere