RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Halvparten av alle med lån vil slite

Sist oppdatert:
Sjekk om du er i risikosonen.

Torsdag sendte sentralbanksjef Øystein Olsen i gang oppturen i det norske rentenivået. Den norske styringsrenten ble satt opp 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent. Dette fikk også bankene til å reagere.

Over hele Norge ble bankenes utlåns- og innskuddsrente økt, slik at bankrenten nå ligger rundt 3,5 prosent. Dette er imidlertid bare starten på oppturen. I løpet av det to nærmeste årene vil den norske bankrenten komme opp i en normaltilstand, som tilsvarer en bankrente på rundt seks prosent.

Får vi en såkalt «normalrente» i Norge er det mange som vil slite med å håndtere lånene. Det viser en stresstest Finanstilsynet har gjennomført.

Halvparten i trøbbel
På oppdrag fra Finanstilsynet har Statistisk sentralbyrå gjennomført en undersøkelse blant norske lånekunder. Hva vil skje hvis det norske rentenivået stiger med 2 prosentpoeng? Dette er altså ikke en veldig usannsynlig utvikling, og i nærheten av Norges Banks renteforventninger.

Stresstesten viser nedslående resultater.

Finanstilsynet og SSB har delt opp lånekundene i tre forskjellige kategorier; de som bruker mellom 0,1 prosent og 19,9 prosent av inntekten sin til å betale renter ekskludert avdrag, de som bruker mellom 20 til 30 prosent av inntektene sine til å betale kun renter og til sist de som bruker over 30 prosent av inntekten for å håndtere rentene.

Finanstilsynet karakteriserer de to siste kategoriene som høy lånebelastning.

Stresstesten viser at over halvparten av lånene og nesten en tredjedel av lånekundene (de med høy lånebelastning har også høyest gjeld) vil få høye renteutgifter i forhold til disponibel inntekt. Noen av disse vil også slite med å håndtere lånene sine, mens andre igjen vil håndtere de greit. Finanstilsynets poeng er at det er en urovekkende høy gruppe med lånekunder som vil slite med lånene sine ved 2 prosentpoengs oppgang i renten.

Mange tenker ikke på renteoppgangen
Finanstilsynets rapport viser videre at svært mange norske lånekunder ikke har tenkt igjennom at renten vil stige fremover.

I overkant av 70 prosent av norske lånekundene oppgir at de tok høyde for en renteøkning da de tok opp lånet, mens de resterende kundene angir at de ikke tok høyde for et fremtidig høyere rentenivå.

Undersøkelsen til Finanstilsynet viser videre at om lag 35 prosent av kundene tok høyde for en renteøkning på tre til fire prosentpoeng, mens rundt 20 prosent angir at de tok høyde for en renteøkning på 5 til 6 prosentpoeng.

Spår høyere rente i år
Handelsbanken Capital Markets melder mandag at de har revurdert sine renteprognoser etter rentemøtet. Blant annet på grunn av inflasjonen kan være på vei opp mot Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent ser de for seg at renten vil bli satt høyere på kort sikt, enn tidligere ventet.

- Tentativt ser vi da for oss at Norges Banks lar renten være uendret på neste rentemøte 22. juni, men hever med 25 basispunkter i både august og september. Deretter venter vi en pause resten av året. Neste år venter vi så 25 basispunkter heving ved annethvert møte. Men her skal vi merke oss at Norges Bank nå skal redusere antall årlige rentemøter fra åtte til seks.

- Resultatet av dette vil gi et rentenivå i fjerde kvartal i år om lag 25 basispunkter over det Norges Bank forutså i mars, men 50 basispunkter lavere enn marsprognosen ved utgangen av neste år, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere