RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hamstringen har begynt

Foto: Illustrasjon (Scan-foto: Anders Knudsen)
Butikkene har fortsatt varer igjen i hyllene, men nå merkes det at folk frykter matmangel. Flere butikker har opplevd omsetningsvekst på opptil 50 prosent siden streiken startet.

Matstreiken som har pågått siden onsdag morgen, har ennå til gode å vise seg i matvarehyllene. Ifølge dagligvarekjedene er det kun unntaksvis at det har oppstått mangel eller knapphet på varer.

Samtidig merker nå kjøpmennene at flere ruster seg for en langvarig streik ved at det handles mer enn tidligere.

- Omsetningen økt opptil 50 prosent
- Det varierer veldig. I enkelte butikker går det som før, andre har hatt omsetningsvekst på opp mot 50 prosent, sier innkjøpssjef i Rema 1000, Harald Kalvøy, til TV 2 Nettavisen.

- Jeg vet ikke om jeg vil kalle det hamstring. Men når alle som er innom butikkene tar med seg ekstra produkter, så gir det utslag, sier Kalvøy.

Coop-kjeden holdes utenfor både streiken hos transportarbeiderne, og lockouten som arbeidsgiverorganisasjonen HSH har varslet fra mandag av.

Informasjonsdirektør Vidar Ullenrød i Coop sier at kjeden har merket omsetningsøkning i dagene etter streiken, men at det har vært store regionale forskjeller.

Kraftigere utslag i Oslo
- Det varierer fra område til område hvor streiken slår inn. Vi har blant annet registrert kraftigere utslag i Oslo-regionen, mens det andre steder har vært små utslag, sier Ullenrød til TV 2 Nettavisen.

Enkelte Coop-butikker i Oslo skal ha økt omsetningen med opptil 30 prosent, opplyser Ullenrød. Det meste av økningen har kommet innenfor de varegruppene som blir berørt av streiken.

Kiwi-sjef Per-Erik Burud bekrefter utsagnene til Coop og Rema 1000. Butikkene har begynt å gå tomme for visse enkeltvarer sier han.

- Butikker som har veldig høyt salg i forhold til lagerkapasitet, har merket noe press på enkeltvarer. Dette er butikker som normalt trenger etterfylling flere ganger i uka, sier Burud.

- Kjøper «feil» varer
Tendensene til hamstring har i blant også slått skjevt ut, ved at folk har storkjøpt «feil» varer.

- Vi har opplevd at folk har hamstret varer vi fortsatt kommer til å ha. Det er vel vanskelig å holde oversikten på hva som rammes og hva som går som normalt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere