RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Han skal granske Stortinget

Sist oppdatert:
Utvalget som skal granske pensjonsskandalen på Stortinget er nå klart.

STORTINGET (Nettavisen): Professor Asbjørn Kjønstad ved Universitetet i Oslo skal lede utvalget.

Det er klart etter at utvalget som skal lede pensjonsskandalen på Stortinget, ble offentliggjort torsdag.

De andre medlemmene er:

Studierektor Bror Petter Gulden ved BI og direktør Anne Käte Grøholt. Kjønstad er jurist og professor i sosialrett ved UiO.

Gulden er studierektor ved Institutt for regnskap, revisjon og jus ved BI. Han er utdannet siviløkonom og er statsautorisert revisor.

Grøholt er direktør/seksjonsleder med ansvar for alt penjonsoppgjør og forvaltning av pensjonsregelverket med meldemmer i KLP. Hun er utdannet jurist.

Stortingets presidensskap bestemte tirsdag at de skal opprette et eksern gransking av Stortingets pensjonspraksis.

Bakgrunnen for granskingen er at Riksrevisjonen ved stikkprøver har avdekket at seks stortingspensjonister har fått hele 5,7 millioner kroner for mye i pensjon.

Historisk granskning
Det er en svært alvorlig og historisk gransking som nå settes i gang. Stortinget har aldri tidligere blitt gransket av et eksternt utvalg, og pensjonistene risikerer straff for bedrageri. Høyesterett slår fast at pensjonsjuks over 60.000 kroner skal straffes med fengsel .

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) sier at det ikke skal være noen begrensning i hva utvalget skal kunne undersøke.

- Utvalget står fritt til å undersøke og si hva de vil, sier han.

Det er bare er to dager siden presidentskapet vedtok å opprette en ekstern granskning, men det her ikke vært noe problem å sette sammen utvalget.

- Tvert imot, det har vært usedvanlig mange mennesker som har henvendt seg og som vil være med, spøker han.

Brev fra Riksadvokaten

Til tross for en liten spøk er det ingen tvil om at saken er svært alvorlig, både for stortingspensjonistene, Stortingets pensjonsstyre og for tilliten til Stortinget. Alvoret illustreres av at Riksadvokaten har sendt brev til Stortingets presidentskap om saken.

- Riksadvokaten har bedt om å få tilgang på rapporten når den er ferdig, sier Jagland.

- Pensjonssaken er anmeldt til politiet. Vil presidentskapet være villig til å politianmelde saken hvis utvalget anbefaler en rettsforfølgelse?

- Det er jo slik at det allerede er en anmeldelse, og påtalemyndigheten har også selvstendig ansvar, de kan når som helst iverksette etterforskning. Det er viktig å skille rollene, men det er naturlig at påtalemyndigheten vil se rapporten, sier Jagland.

- Alle utbetalinger må gjennomgås

Stortingets presidentskap besluttet tidligere denne uken at det skulle nedsettes et utvalg av uavhengige eksperter som skulle gjennomgå alle forhold som er brakt frem i Riksrevisjonens rapport av 25. juni 2008.

«Alle utbetalinger av pensjoner etter 75-årsregelen, inklusive de som Riksrevisjonen har sett på, må gjennomgås. Utvalget må også gjennomgå den praktisering av loven som Stortingets pensjonsstyre har lagt til grunn samt de prosedyrer som har vært fulgt ved behandlingen av de enkelte saker. Utvalget skal snarest, og senest innen utgangen av inneværende år, rapportere direkte til Presidentskapet som er ansvarlig for oppfølging og melde om dette til Stortinget. Utvalget som er oppnevnt til å utrede det fremtidige pensjonssystem for Stortinget bes vurdere en ordning der stortingspensjonene administreres utenfor og uavhengig av Stortinget.», heter det i beslutningen fra Stortinget.

Klar før jul

Konklusjonen fra utvalget skal være ferdig før jul. Stortingets presidentskap skal så lage en melding om behandlingen av pensjonssaken som skal legges fram for Stortinget.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere