RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ERIK ABEL (SCANPIX)

Håpet svinner for Saab

Sist oppdatert:
Håpet svinner for den svenske bilprodusenten Saab, og de amerikanske eierne varsler konkurs dersom ikke regjeringen i Sverige gir lånegarantier eller nye eiere kommer på banen.

- Da blir det konkurs, sier Fritz Henderson som er nestsjef i amerikanske General Motors.

- Vi var optimistiske når det gjaldt Saab, men vi har ikke lenger råd, sier Henderson.

Ingen av dem vil imidlertid bli satt i produksjon dersom ikke den svenske regjering kommer til unnsetning, noe statsminister Fredrik Reinfeldt sier at han ikke akter å gjøre før nye eiere er på plass.

- Jeg tror personlig at det fins en framtid for selskapet, men det krevs statlig støtte, sier han.

Saab-sjefen Jan Åke Jonsson har heller ikke gitt opp håpet.

- Vi endrer ikke vår strategi på bakgrunn av hva Fritz Henderson sier. Han snakker ikke for svensker, men til hele verden. Dette er hans måte å kommunisere med amerikanske politikere på, sier Jonsson.

Saab har fått frist til 20. mai med å finne løsninger gjennom såkalt rekonstruksjon, og må enten søke om forlengelse eller gå til skifteretten dersom de ikke lykkes med dette, eller en ny kjøper melder seg.

Den amerikanske bilgiganten har hatt samtaler med regjeringene i Tyskland, Storbritannia og Spania, og har fått lånegarantier fra sistnevnte. Den britiske regjeringen har også kommet med positive signaler, mens den tyske holder døra på gløtt.

Carl-Peter Forster mener det vil ta altfor lang tid å hente inn private investorer i Opel, noe som er dårlig nytt for Saab som er på investorjakt.

- Det er en luksus vi ikke kan unne oss, sier General Motors sjef i Europa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere