RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Morten Ø. Karlsen (Mediehuset Nettavisen)

Har du fetere kontor enn dette?

Sist oppdatert:
Denne kontorplassen er som et arabisk eventyr.

DUBAI (Nettavisen): Ronny Johnsen er Regional Director i Telenor Global Services AS, og har bodd fire år i Dubai.

Han kjenner emiratet bedre enn de fleste nordmenn, og er ikke skremt av den negative oppmerksomheten finansmetropolen har fått i det siste.

- Dette er ikke noe nytt. Dette har vi pratet om lenge, men her er det business as usual.

- Utrolig sted
Men Nettavisen har ikke fløyet til Dubai bare for å prate bare finans. Vi er her for finne ut hvordan det er å leve og jobbe her som nordmann. Nordlendingen er ikke i tvil om hva som fascinerer ham mest med Dubai.

- Her finnes mennesker fra hele verden, alle kulturer, folkeslag og religioner. Vi lever på en liten plass der alle jobber. Plassen er litt kunstig, siden mye av det er bygd opp de ti siste årene. Det er rett og slett utrolig hva de har fått til, sier Johnsen.

For han husker godt hvordan det var her da han kom ned for fire år siden.

- Enorme forandringer
Da var verdens høyeste bygning, Burj Dubai, så vidt påbegynt. Hotellet Atlantis hadde ikke sett dagens lys.

- Forandringene de siste fire årene har vært enorme. Bare se på området Old Town, der Burj Dubai nå står. Da jeg kom var det neste ingenting der. Nå er det mange skyskrapere i området. Og det de bygger her nede er gjennomført. Gjennomført så til de grader, sier Johnsen.

Som beboer i Dubai anbefaler han turister å minst få med seg følgende ting: Burj Dubai, Burj Al Arab, Dubai Mall, Atlantis Hotel, Old Town-området.

For de som har råd anbefaler han også en tur i sjøfly.

- Å se Dubai fra himmelen er noe helt spesielt. Det er da man får inntrykk av hvor man er.

- Alt er perfeksjonert
Men å bo i Dubai er ikke som å bo i Europa. På mange plan.

- Her er det marmor på gulvene. Kjøpesentrene er helt utrolige. Det første du merker når du kommer til Dubai er materialene de bruker. Her er det ikke spart på noe. Alt er perfeksjonert ned til minste detalj, til og med gatelysene.

Nettavisen har også hørt om en overbygget gate som går fra flyplassen og til et hotell. Glasstuben har til og med aircondition. Vi snakker med andre ord om et fortau med aircondition.

Eksemplene på fantastiske store og sære bygg er mange.

- Som 1001 natt
Da Atlantis Hotel ble bygget her nede slo de på stortromma. Og med god grunn.

- Hotellet er helt sinnssykt. Et akvarium ligger midt inne i hotellet. Det er som 1001 natt der, sier Johnsen.

Johnsen jobber for Telenor Global og har kontor i Dubai Internet City ved Dubai Marina. For bare noen få år siden var det ikke noe her. Nå er det en lekker marina samt et cluster full av kontorbygg.

- Denne delen av Dubai er et annet godt eksempel på hvordan man går fram her. Man satser og bygger. Før var det ingenting her, nå er det er samling med masse kontorbygg, hvor mange store multinasjonale selskaper som IBM, Microsoft og CNN holder til.

Skattefritak er en annen grunn til at selskaper slår seg ned.

Dubais evne til å legge forholdene til rette for vestlige selskap er en av grunnene til at Johnsen er overbevist om at Dubai vil være er særdeles viktig sted i all overskuelig fremtid, uansett hva som skjer på finansfronten.

– Stabilt område i en ustabil region
- Dubai er et stabilt område i en ustabil region. Det er ekstremt strategisk plassert og mange selskaper fra hele verden bruker Dubai som sitt regionkontor når de jobber inn mot Midtøsten, Sentral-Asia og Afrika.

- Det er positive fremtidsutsikter her, det er bygd veier, metro, flyplasser, alt mulig. Det er også bra infrastruktur og er veldig familievennlig.

Såpass familievennlig er det i Dubai at Johnsen har valgt å få to barn her nede.

- Ting er litt annerledes her nede. Det er et muslimsk land, og du skal helst ikke bo sammen med en kvinne med mindre du er gift. Men det godtas også, og var ingen problem da vi gjorde det. Men da min kone ble gravid, stilte det seg litt annerledes. For å kunne få oppholdstillatelse for din familie i landet må de være «sponset» av deg – derfor bør man være gift

Ingen jobb - ut av landet
Johnsen forklarer at alle som jobber i Dubai og får arbeids og oppholdstillatelse er sponset av selskapet de jobber for

- Enhver arbeidsplass må også «sponse» deg for at du i det hele tatt kan bo her nede. Har du ikke jobb her, så kastes du ut. Det finnes ikke arbeidsledige her. Hvis jeg hadde mistet jobben min hadde jeg hatt tre uker på å komme meg ut, sier Johnsen

- Telenor er min sponsor, men når jeg stifter familie og får barn, så er det jeg som sponser dem. Det er slik det fungerer her nede.

Sponsingen betyr også at folk som arbeider for et selskap, og som gjør noe galt eller ulovlig, kan skape store problemer for selskapet de jobber for.

Hadde sex på stranden
Og problemer kommer vestlige folk i. Hele tiden

Det mest omtalte ferske eksemplet er Michelle Palmer (30) som i fjor sommer hadde sex med en mann på en offentlig strand i Dubai.

Slik gjør man bare ikke her nede.

- Det var en alvorlig sak. Men det som ikke kom så godt fram var at hun hadde blitt advart på forhånd, og hun hadde blitt bedt om å fjerne seg. Men hun var full og tøff i munnen, og da var det kort prosess. Slikt gjør man bare ikke. De som vil drive med slikt får gå til Aya Napa.

Hendelsen på stranden førte til innstramninger, og de neste dagene ble nærmere 80 personer arrestert på strendene for å ha solt seg toppløse

- Man må respektere de regler som gjelder her nede. Her bor som sagt folk fra hele verden, men forskjellig religioner og nasjonaliteter. Men det er veldig lite bråk og problemer.

Forsiktig med alkohol
Alkohol er også noe man skal være litt forsiktig med. Alkohol er tillatt, men bare om man har lisens. Både hoteller og privatpersoner kan få lisenser, slik at privatpersoner kan få kjøpt alkohol på utvalgte steder, og hotellene kan servere alkohol.

Men åpenbar fyll er ikke noe man skal ta for lett på.

Det finnes eksempler på vestlige turister som har hoppet fulle i en taxi og blitt kjørt rett til politistasjonen.

Det finnes også eksempler på folk som har forvillet seg inn i naboemiratet Sharjah med alkohol. Og det er heller ikke bra, fordi her er det totalforbud.

Blir du tatt med alkohol på grensen eller inne i Sharjah, så blir du arrestert

- Det er en del skriverier her nede om folk som kjører feil i første kryss etter flyplassen og havner inn i Sharjaj, med alkohol i bagasjen, sier Johnsen.

Men det løser seg alltid.

Noe av det farligste i Dubai er derimot trafikken.

– Det er mye ulykker på veiene. Mye folk som kjører fortere en det de bør, men også her har det vært store forandringer. Nå er det fartsmålere over alt, sier Johnsen.

80 prosent utlendinger
Dubai består av rundt 80 prosent utlendinger. Og Dubai bygges også opp at utenlandsk arbeidskraft. Mennesker fra Bangladesh, India, Sri Lanka og Filippinene er eksempler på såkalt ufaglært arbeidskraft som jobber hardt i Dubai.

– Her brukes enormt mye arbeidskraft utenfra. Når det gjelder ufaglært arbeidskraft som jobber med vask, rydding og lignende, så tjener de nok ikke så mye. Men hvis de tjener 500 dollar i måneden så er det kanskje 100 ganger mer enn de har i Bangladesh. Så kan man diskutere om det er utnyttelse, sier Johnsen.

Mange av de ufaglærte arbeiderne bor i såkalte arbeidsleirer utenfor selve Dubai sentrum.

Nettavisen har flydd over Dubai. Midt på bildet i denne videoen kan du se kontorbygget til Ronny Johnsen:

Og som alle andre steder, kan man et håndverk, og er for eksempel elektriker eller rørlegger, så har man det bedre.

Burj Dubai, som er bygd av blant annet Samsung, er et annet godt eksempel på hvordan mange faglærte koreanere har bidratt til byggeboomen.

– Ekstremt strategisk
Selv om Dubai har fått seg en liten bulk med de siste ukers omtale er ikke Johnsen i tvil om at Dubai forblir et enormt viktig sted i regionen.

- Det ligger ekstremt strategisk plassert. Prisene er også halvert for kjøp av eiendom, Det kan føre til at endre flere kommer hit, og det gjør også folk. Det merker vi. Mange internasjonale selskap ser nå sitt stikk å etablere seg fordi det er billigere. Før var det helt sinnssykt dyrt – Manhattan-dyrt. Nå har dette endret seg. Imidlertid kan man se at utleieprisene ikke har gått ned nevneverdig i løpet av året – det virker som flere leier å se an markedet.

- Men vi merker jo at det er litt vanskeligere tider. Jeg husker prosjekter hvor 1000 mann jobbet 24 timer i døgnet med å få ting ferdig. Nå jobber kanskje 100 mann der, og ikke hele døgnet. Ting går litt saktere, men slik er det over alt i verden nå. Men når det er investert så mye, spå gjør de det ferdig. Og en ting vet du her nede, de gjør det med stil!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere