RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Har solgt Irak-olje for 10 milliarder

Sist oppdatert:
Den amerikanske okkupasjonsmakten i Irak (CPA) har solgt irakisk olje for 10 milliarder kroner siden Saddam Hussein ble styrtet i vår.

Det viser tall som ble offentliggjort mandag.

Ifølge CPA er totalt 21 milliarder kroner betalt inn på Utviklingsfondet for Irak siden mai, da Sikkerhetsrådet vedtok at inntektene av Iraks olje og andre midler øremerket til gjenoppbygging av landet skulle plasseres på fondet.

I underkant av fem milliarder er til nå brukt, viser en oversikt lagt ut på www.cpa-iraq.org .

I tillegg til pengene fra salg av irakisk olje, er sju milliarder kroner fra olje for mat-programmet overført til fondet.

De amerikanske myndighetene i Irak er beskyldt for ikke å gi nok informasjon om hvordan inntektene av den irakiske oljen blir brukt.

Den britiske hjelpeorganisasjonen Christian Aid ba i forrige uke USA om svar på hvor det har blitt av opptil 36 milliarder irakiske oljekroner.

I en rapport hevdet hjelpeorganisasjonen at mellom 29 og 36 milliarder kroner har forsvunnet i "et svart hull". Dette ble tilbakevist at lederen for den amerikanske siviladministrasjonen i Irak, Paul Bremer. Han sa at alle oljeinntekter og andre fonds som skal brukes til gjenoppbygging i Irak blir brukt på en helt åpen måte.

(NTB-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere