RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hard strid om plastflasker

Sist oppdatert:
Kildevann på flaske er kanskje bra for helsen, men ikke nødvendigvis for miljøet. Tomme vannflasker i plast har skapt et stadig voksende søppelberg i Finland.

Finnene drikker hvert år nesten ti millioner liter kildevann.Vannet selges ikke på vanlige flasker som kan pantes, men på engangsflasker av plastikk som går rett i søpla når de er tomme, og som ikke er belagt med noen miljøavgift.

Dette vekker undring og protester blant naturforkjempere, som påpeker at det innkreves miljøavgift på de gammeldagse glassflaskene. –Det er vanskelig å finne noen forklaring på denne forskjellsbehandlingen, sier Petri Malinen i finansdepartementet i Helsingfors.

Motstand
Malinen er medlem av en arbeidsgruppe som nå foreslår at det legges miljøavgift også på plastflaskene. Men dette forslaget har møtt hard motstand fra produsentene av flaskevann, som reiser både praktiske og økonomiske innvendinger.

Ut fra dagens skattenivå vil en liter vann på plastflaske bli belagt med en skatt på to tredels euro, altså 67 cent eller 5,70 kroner. Det betyr et drastisk prishopp, som produsentene bare kan unngå ved å gå over til glassflasker.

Men ifølge produsentene selv er dette umulig, ettersom selve vannet er så ømfintlig at det ikke kan tappes på returflasker.

– Faren for at vannet skal bli ødelagt er for stor, sier markedssjef Petteri Laiti i selskapet Finn Spring.

Inntrykk
Petri Malinen tror på sin side at hensynet til fortjenesten veier tyngst hos produsentene. Men han innser samtidig at kundenes inntrykk av produktet kan spille inn, og gjøre det vanskelig så vel som dyrt å selge kildevann på glassflasker.

– En del av produsentene mener inntrykket av kildevannet som et helt rent produkt svekkes, når vannet selges på bulkede og oppripte returflasker, medgir han. Han kan tenke seg en returordning der gamle plastflasker samles inn og smeltes om til nye.

Produsentene krever å få slippe miljøavgift også når og hvis en slik returordning kommer på plass. Det handler om store summer, for i løpet av det siste året har finnene kjøpt kildevann på flaske for til sammen 5,6 millioner euro eller vel 47,5 millioner kroner.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere