RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Harry-handel flater ut

Sist oppdatert:
Grensehandelen i Strømstad-regionen er i ferd med å stabilisere seg, selv om den i fjor økte med drøyt 11 prosent til totalt 9 milliarder kroner.

Nordmenn fortsetter å handle selv om varene i de svenske butikkene er blitt 13-14 prosent dyrere i 2003 i forhold til 2002.

Svekket kronekurs

- Den svekkede norske kronekursen synes å ha dempet grensehandelen noe i 2. halvår, men ikke så mye som vi hadde håpet, sier direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) i en pressemelding.

- Tilbakemeldinger fra andre svenske grenseområder kan imidlertid tyde på at grensehandelen ikke har økt like mye som i Strømstad-regionen, sier Angell.

Mindre attraktivt

Det er mindre attraktivt å handle møbler, byggevarer og elektroprodukter med den lave norske kronekursen, og tekstilvarer har hatt prisnedgang i Norge.

- På den annen side er prisforskjellene på lokkevarene, særlig alkohol og kjøtt, så store at kronekursutviklingen spiller mindre rolle, sier Angell.

Pris- og avgiftsforskjeller

- Vi må likevel konkludere med at handlemønsteret synes å ha etablert seg på et høyt nivå på grunn av pris- og avgiftsforskjellene mellom Norge og Sverige, sier Angell, som viser til at det er blitt flere utsalgssteder i de svenske grenseområdene.

Og når den nye broen ved Svinesund står klar, vil grensehandlerne slippe unna med mindre kø.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere