RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hegnar får millioner av staten

Sist oppdatert:
Regjeringen betaler alle utgiftene Trygve Hegnar har hatt i en rettssak om ærekrenkelser, mot at Kapital-redaktøren trekker klagen til Strasbourg.

Bakgrunnen for det oppsiktsvekkende forliket mellom Hegnar og regjerningsadvokaten er en dom i lagmannsretten fra 1999. Der vant en bedriftseier og fylkespolitiker i Oppland en sak mot Trygve Hegnar og hans selskap Periscopus AS for det han mente var tre ærekrenkende artikler i bladet Kapital, skriver Aftenposten.

Høyesteretts kjæremålsutvalg nektet anken behandlet i Høyesterett. Dermed ble lagmannsrettens dom rettskraftig.

Nå erkjenner staten at dommen er i strid med menneskerettighetskonvensjonens artikkel om ytringsfrihet.

Ifølge Aftenposten kommer staten til å betale både saksomkostninger, erstatning og oppreisning som Hegnar ble idømt – til sammen nesten to millioner kroner, mot at Hegnar trekker klagen til Strasbourg.

- Det hevdes jo at staten alltid har rett. Derfor er dette imponerende gjort av regjeringsadvokaten. Likevel er det tankevekkende at det er så ressurskrevende å få sin rett. Vi har til sammen brukt over 800.000 kroner til advokater på denne saken. Det hadde aldri en liten eller middels stor avis hatt råd til, sier Hegnar til avisen.

Regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs begrunner statens holdning med at rettstilstanden har endret seg siden Hegnar-dommen i 1999.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere