RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hegnar ville ikke hilse

Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)
Sist oppdatert:
Trygve Hegnar møtte kjendisadvokat Per Danielsen med en isfront i Oslo tingrett. Kjæresten har fått munnkurv.

Hegnar Media AS, Trygve Hegnar og hans kjæreste og kollega Vibeke Holt er saksøkt av en forretningsmann fra Østlandet for ærekrenkelser. Tirsdag startet saken i Oslo tingerett.

Bjerke-pyramiden
Utgangspunktet er en reportasje som sto på trykk i magasinet Kapital for over to år siden. I reportasjen ble ifølge stevningen forretningsmannen omtalt som en «kjenning av politiet» og bakmannen for Bjerke-pyramiden.

Forretningsmannen, som ikke ønsker mer medieomtale, mener omtalen i Kapital er ærekrenkende fordi han mener han ikke er en kjenning av politiet og fordi han mener at han ikke var bakmannen for den såkalte Bjerke-pyramiden.

Forretningsmannen har saksøkt Hegnar Media for 500.000 kroner, Trygve Hegnar personlig for 100.000 kroner og journalist Vibeke Holth for 50.000 kroner.

Småkrangling
Første dag i retten var partene kun enige om en ting: at de er uenige. Tonen mellom forretningsmannens advokat, Per Danielsen, og Trygve Hegnar med sin advokat Jon Tenden, var til tider iskald og stadig preget av småkrangling.

Reportasjen som la grunnlaget for stevningen, omtaler først og fremst Frode Kyvåg og den såkalte teltskandalen fra Norway Cup. Fokuset i reportasjen er på hva som skjedde med fortjenesten fra et av de viktigste salgsteltene under Norway Cup. Forretningsmannen nevnes kun i en setning i reportasjen, og da for å beskrive deler av omgangskretsen til Frode Kyvåg.

Forhold til politiet
Hegnars advokat brukte sitt innledningsforedrag til å belyse hvilken kontakt forretningsmannen hadde hatt med politiet i forbindelse med etterforskningen av Bjerke-pyramdien på begynnelsen av 90-tallet. Tenden viste til at forretningsmannen har blitt anmeldt fire ganger, at han ble siktet av politiet, avhørt og at han satt 11 dager i varetekt i forbindelse med saken. Advokat Tenden mente dette burde kvalifisere forretningsmannen til å bli omtalt som en kjenning av politiet, selv om saken til slutt ble henlagt på grunn av mangel på bevis.

- Jeg synes ikke det kan være fnugg av tvil om at det har vært snuskete og kritikkverdige forhold, sa Tenden til retten. Han mener det er åpenlyst at forretningsmannen var en av toppfigurene i Bjerke-pyramiden.

Tenden brukte deler av første dag i retten til å lese opp politiavhør der forretningsmannen blant annet forteller at han har mottatt en bag fra Frode Kyvåg. Kyvåg skal i avhør med politiet fortalt at denne bagen inneholdt én million kroner.

Vanskelig for familien
Forretningsmanne ga i sin forklaring til retten uttrykk for at han ikke likte at navnet hans ble nevnt i forbindelse med Bjerke-pyramiden over 10 år etter at saken var henlagt av politiet.

- Advokat Tenden sier at jeg kun er omtalt i periferien i denne saken i Kapital, men for meg oppleves det helt annerledes. Da dette kom i 2003, hadde jeg ny familie, ny arbeidsgiver og nye kunder. Det var spesielt uheldig at dette sto i et blad som Kapital. Det er et blad som mange mener er et bra blad, og som mange av kundene mine leser, forklarte forretningsmannen til retten.

- Jeg vet at jeg ikke har prøvd å lure noen, og da blir fortvilelsen desto større når man leser sånne ting som man får presentert her, sa forretningsmannen.

Dårlig hukommelse
Advokat Tenden ønsket også svar på hvilket forlik forretningsmannen og VG kom frem til etter at avisen hadde omtalt saken på begynnelsen av 90-tallet. Forretningsmannen sa at han ikke kunne huske utfallet, men at han trodde avisen måtte trekke tilbake det den hadde skrevet.

Mens forretningsmannen slet med hukommelsen utbrøt Hegnar:

- Dette er jo helt vanvittig!

Han fikk raskt et strengt blikk fra tingrettsdommeren.

Sjekket ikke tilsvar
Da redaktøren selv tok plass i vitneboksen for å gi sin forklaring, ble det meste av tiden brukt på krangling med advokat Danielsen.

Også forklaringen til journalist Vibeke Holth ble preget av en særdeles anspent tone mellom Holth og advokat Danielsen.

Holth forklarte at hun synes påstanden om at hun ikke hadde gjort en redelig jobb var krenkende.

- Jeg satt oppe natt og dag, og jeg sjekket flere kilder enn de fleste andre journalister, forklarte Holth til retten.

Tonen mellom journalisten og advokaten ble ikke særlig bedre da Danielsen ønsket å vite hvorfor Holth ikke hadde snakket med forretningsmannen i forbindelse med saken. Og Danielsens spørsmål rundt Holths journalistutdanning gjorde heller ikke stemningen bedre.

- Nei, men jeg har lang erfaring, og i jobben min er det viktigere å kunne lese et regnskap, svarte Holth.

Etter tirsdagens rettsrunde ønsket ikke Trygve Hegnar å kommentere saken. Han ønsket heller ikke at Vibeke Holth skulle svare på spørsmål fra TV 2 Nettavisen, og stoppet henne da hun ville svare på et spørsmål.

Saken er berammet til to dager og fortsetter onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere