RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hei, du. Slutt å sutre!

Sist oppdatert:
Vi er i verdenstoppen i levestandard, men sutrer som aldri før.

År etter år pryder Norge toppen av FNs levekårsundersøkelse og folket er rimelig enige om at her til lands har vi det bra.

Likevel synes mange å ha mer enn nok å irritere seg over.

Ett politisk parti utmerker seg ifølge en ekspert. Men det er nok av andre eksempler. Vi vil at du skal tipse oss.

Har du et godt eksempel på sutring?
Nettavisen kårer den verste sutreren, send inn ditt bidrag her!

Gjengangerne blant irritasjonsmomentene er bensinpris, matpriser, sykehuskøer, høy skatt og dyre sydenturer. Til tross viser statistikken at de aller fleste nordmenn har tilgang til hus, ofte flere biler, kanskje en hytte på fjellet og har stabil inntekt. Faktorene utgjør til sammen mer en de aller fleste andre land kan drømme om.

- Bortskjemt
Valgforsker Anders Tordal Jensen tror nordmenn flest sutrer mer enn de er klar over selv.

- Jeg tror den norske mannen i gata i realiteten er rimelig fornøyd med tilværelsen og at han generelt har et positivt syn på livet og fremtiden. Likevel tillater vi oss å sutre når vi føler ting går imot oss - som for eksempel når trikken er fem minutter for sein, sier Jensen.

Hvert tilfelle tror han likevel ikke går særlig inn på nordmannen.

- Som oftest gidder vi ikke bruke energi på å finne rette adressat for klagingen. Vi tenker heller at i dag er jeg sur. Jeg har fått parkeringsbot og jeg er sur, sier Jensen.

Dette mener Jensen gjenspeiler nordmannens forventninger til sin hverdag.

- Vi ser at dagens generasjon har skyhøye forventninger til hva offentlig service innebærer. For en generasjon tilbake ble det akseptert når doktoren fortalte deg at nå skal du dø. I dag er dette begrepet nesten ukjent, da vi har en helt annen forventning til hva som skal prøves, sier Jensen.

- Et tankekors kan være at når vi irriterer oss over at T-banen er fem minutter for sein i Norge, er de til sammenligning lykkelige i Tanzania hvis bussen i det hele tatt kommer den dagen. Så vi må vel kunne si at i forhold til de fleste globalt er vi i Norge rimelig bortskjemt, sier Jensen.

Han legger til at han likevel tror de aller fleste i Norge er fornøyd med livet.

Ny tjeneste:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

- Slutt sutringen, Norge!
Britiske The Independent trykket i 2006 en artikkel med tittelen: «Norge er verdens beste land å leve i: så slutt sutringen»

I artikkelen sto det følgende:

I år har Norge toppet listen over beste land å bo i for sjette år på rad. Dette til tross for sin kultur for å sutre. Den oljerike velferdsstaten toppen listen i både levealder, utdanning, lav arbeidsledighet og inntekt.

Likevel er nordmenn kjent for å klage på både høye skatter, helsekøer og mangelfullt omsorgsarbeid.
Landets utviklingsminister Erik Solheim sier til nyhetsbyrået NTB at Norge må få slutt på sin kultur for å klage og se optimistisk på fremtiden. Til sammenligning tjener en gjennomsnittlig mordmann 40 ganger mer en Niger og lever i tillegg nesten doblet så lenge.

Høye forventninger
Førsteamanuensis og mediesosiolog Toril Aalberg forteller om en gang hun var vert for britisk besøk i Trondheim. Mannen hadde som vane å ville se det fattigste strøket i byen han besøkte.

- Jeg ante ikke hvor jeg skulle ta ham med, men fant nå til slutt et sted jeg visste at i hvert fall ingen rike folk i utgangspunktet bosetter seg. Mannen var sjokkert over å se at i Trondheims «fattigste strøk» hadde folk både bolig og bøker i hyllene, forteller Aalberg.

Aalberg er enig med Jensen i at sutringen oftest grunner i forventningene vi sitter med.

- Levestandarden vår er veldig høy og det gjenspeiler ofte uforholdsmessig høye forventninger blant folket. Vi vet at Norge sitter på store rikdommer og irriterer oss gjerne over utgifter vi i den sammenheng finner unødvendige, sier Aalberg.

Sutrepartiet FRP
Aalberg synes det er viktig at vi ikke lener oss tilbake og godtar ting som kan gjøres bedre. Hun tror mye av misnøyen ligger i uenigheten om forvaltningen av Oljefondet.

- Her kan Frp trekkes fram som et parti som tjener på denne misnøyen, legger Aalberg til.

Også Jensen kroner Fremskrittspartiet som det partiet som gjør det mest i form av sutring.

- Her er det klart de populistiske partiene som målfører den type klaging på smått og stort. I Norge er det vel Frp som har tatt den jobben. Her ser vi et parti som har klart å oversette sutringen og irritasjonen til et politisk program, sier Jensen.

- Sånn sett kan vi si at Frp gir sutringen en stemme og et ansikt utad, legger Jensen til.

Hvem sutrer mest?
Diskuter under og send oss ditt eksempel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere