RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Christian Bakken/TV 2 Nettavisen

Helge Lund vil nordover

Sist oppdatert:
STAVANGER (TV 2 Nettavisen): Den ferske Statoil-sjefen Helge Lund varsler økt fokus på nordområdene, både på norsk og russisk side. Brekkstangen er det omstridte Snøhvit-feltet.

Både Statoil og Hydro har engasjert seg i russisk oljevirksomhet, men foreløpig har det kommet lite konkret ut av det. Da Helge Lund møtte pressen mandag, varslet han økt fokus på nordområdene.

Lund pekte på at det allerede er påvist enorme gassfelter på russisk side, og at det er i dette området norsk oljeselskaper og leverandører må prøve å få innpass.

- Ingen andre industrimiljøer er bedre posisjonert for å skape gode løsninger, sa Lund, som mente norsk industri særlig hadde mye å tilføre på miljøområdet.

Statoil-sjefen framholdt at løsningene som er valgt i forbindelse med utbyggingen av Snøhvit-feltet, med skipsfrakt av gass, er høyst aktuelle også i Russland. Nye rør som kan ta gassen fra Sibir til markedet kan bli rådyrt. Lund holder en knapp på at gasstransport via skip vil lønne seg bedre.

- Snøhvit er en døråpner, sa Lund.

Økt aktivitet i nordområdene vil trolig føre til massive protester fra miljøbevegelsen. Lund mener på sin side at det beste for alle parter vil være at feltene bygges ut med norsk teknologi.

- Vi er kommet lenger på miljøvennlige løsninger enn noe annet land i verden, framholdt han.

- Dersom ikke vi går inn, vil noen andre gjøre, fortsatte Lund.

Statoil-sjefen medga samtidig at det vil ta lang tid å etablere seg i Russland. Forhandlinger med russiske myndigheter og selskaper er gjerne langdryge, og situasjonen er ikke blitt bedre av alt ståket rundt oljekjempen Yukos.

- Arbeidet med den russiske siden, krever langsiktighet og tålmodighet. Dette er ikke gjort over natta, men vi vil ha mye igjen for innsatsen. Dette vil kreve oppmerksomhet i tiår framover, sa Lund og påpekte samtidig hvor viktig det er for Statoil å vokse utenfor Norge fordi olje- og gassressursene her til lands før eller siden vil tørke inn.

- Jeg har ikke lyst til å lede et avviklingsminesterium, sa Lund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere