RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er årets aksjevinnere

I løpet av 2004 har kartselskapet Blom klatret seg opp til topplassering på Oslo Børs, med radiokanalen P4 hakk i hæl. Se listen over aksjevinnerne og -taperne.

Kart- og oppmålingsselskapet er vinneraksjen på Oslo Børs i år. Ved årsskiftet 2003/2004 lå aksjekursen på stusselige 1,27 kroner. Nest siste børsdag i år omsettes selskapet for over 7,3 kroner.

Dermed har Blom steget med rundt 480 prosent de siste 12 månedene.

Tidligere i desember skrev Finansavisen at mye av oppgangen kom etter at analysehuset Corporate Advice and Research (CAR) satte fokus på aksjen. Blom betalte 100.000 kroner til CAR for å bli dekket med analyser, og fikk overstrømmende respons.

I 1997 var Blom-aksjen til sammenlikning oppe i nesten 80 kroner.

På annenplass er finansselskapet Acta Holding, med en oppgang på 341 prosent. Oppgangen skyldes blant annet kraftig resultatforbedring fra 2003.

Nedover på listen ligger P4 Radio Hele Norge, seismikkselskapet Global Geo Services og teknologiselskapet Nordic Semiconductor.

Sistnevnte meldte blant annet i oktober at de skal levere kommunikasjonselektronikken til en ny trådløs mus fra Logitech, som er verdens ledende museprodusent. Dermed hoppet aksjekursen i været, og endte opp 223 prosent i år. Ved begynnelsen av 2004 lå kursen på like over 20 kroner, mens den nå er på 66 kroner.

Nordic Semiconductor nådde bunnen i slutten av 2002, og har siden det klatret jevnt og trutt.

Her er vinnerne:

Selskap

Oppgang

Blom

481 %

Acta Holding

342 %

P4 Radio Hele Norge

339 %

Global Geo Services

247 %

Nordic Semiconductor

224 %

På toppen av listen over årets taperaksjer ligger Kjell Inge Røkke-dominerte Kværner, med en nedtur på 75,11 prosent.

I løpet av inneværende år har det skjedd mye i Røkke-sfæren. Aker Kværner ble delt inn i først tre, og senere fire, børsnoterte selskaper. Røkkes egne skipsverft ble fusjonert med Aker Kværners verft til Aker Yards, og holdingselskapet Aker RGI ble slått sammen med holdingselskapet Kværner.

Mens Aker Kværner, Aker og Aker Yards har gjort det godt, sliter altså Kværner.

Flyselskapet Norwegian, som ble børsnotert like før jul i fjor, er også på taperlisten. Ved årsskiftet 2003/2004 var selskapet verdt 31 kroner per aksje. Nå selges aksjene for mellom 13 og 14 kroner.

Fiskeselskapet Pan Fish er ned 51 prosent. I høst falt lakseprisen dramatisk, og har vært nede på svært lave nivåer. De siste ukene har imidlertid prisen på frossenlaks steget noe.

Her er taperne:

Selskap

Fall

Kværner

75 %

Norwegian

56 %

Petrolia Drilling

51 %

Pan Fish

51 %

Kitron

47 %

Informasjonen er hentet fra Oslo Børs 29.12.04. TV 2 Nettavisen tar forbehold om feil og endringer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere