RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er budsjettet

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Sist oppdatert:
Politiet får mer penger, Oljefondet får etiske regler og utgiftene til studiestipend økes. Samtidig blir det langt dyrere å skaffe deg nytt pass, og det vil koste mer å gå til legen. Sjekk de viktigste endringene her.

Det er langt mellom gladnyhetene i forslaget til revidert nasjonalbudsjett som finansminister Per-Kristian Foss la fram tirsdag formiddag.

Statsminister Kjell Magne Bondevik varslet allerede på forhånd at lavere skatteinngang ville føre til en stram budsjettlinje i revidert. Budsjettjobben denne våren har i hovedsak dreid seg om å kutte i utgiftene.

284 millioner til Nordsjøen-dykkerne
Regjeringen foreslår til sammen 284 millioner kroner til kompensasjon og oppreisning for pionerdykkerne i Nordsjøen. Dette er i tråd med Stortingets behandling av denne saken tidligere i år.

Bevilgningene til Politiet foreslås økt med til sammen 100 millioner kroner. Det foreslås tilleggsbevilgninger for å kunne ansette studenter som kommer ut fra Politihøgskolen, og for å dekke merutgifter i forbindelse med ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger. Bevilgningene til de regionale helseforetakene forslås økt med 100 millioner kroner som følge av merutgifter i tilknytning til overføringen av ansvaret for rusomsorgen.

Arbeidsmarkedstiltak
Regjeringen vil prøve å stanse veksten i antall uføretrygdede, og vil bruke 85 millioner kroner på nye arbeidsmarkedstiltak. Satsningen skal gi 750 nye tiltaksplasser og 160 nye stillinger i Aetat. Hensikten er å få folk fortere ut i arbeid etter attføringstiltak.

Videre benytter finansministeren revidert budsjett til å innføre etiske retningslinjer for oljefondet. Foss anbefaler at oljefondet ikke investerer i selskap som begår grove krenkelser av menneskerettigheter, grov korrupsjon eller står ansvarlig for alvorlige miljøskader. Det skal heller ikke investeres i våpenprodusenter i fremtiden.

Nye opplysninger innebærer også at utgiftene til stipend i Statens lånekasse for utdanning øker med om lag 340 millioner kroner.

Tilskuddet til Statens Pensjonskasse reduseres med vel 400 millioner kroner.

Høyere gebyrer
Det foreslås også tiltak på budsjettets inntektsside, bl.a. økt rettsgebyr og passgebyr fra 1. juli. Rettsgebyret foreslås økt fra 740 til 800 kroner, passgebyret for voksne fra 740 til 990 kroner. Det foreslås også økte gebyrer fra Statens vegvesens virksomhet.

Regjeringen foreslår å redusere bevilgningene til kommuner og fylkeskommuner med 500 millioner kroner i 2004. Reduksjonene er i hovedsak anslagsendringer i forbindelse med rentenedgangen. Det er mindre behov for tilskudd til rentekompensasjon til skoleanlegg og omsorgsboliger. At det ble bygd færre barnehager i fjor enn beregnet, er også en årsak.

Regjeringen vil øke egenandelene for legehjelp, fysioterapi og psykologhjelp med 5 prosent. I tillegg skal det bli dyrere å velge et sykehus langt hjemmefra.

Økningen i egenandelene for legehjelp, fysioterapi og psykologhjelp skal etter forslaget øke fra 1. juli i år.

El-avgiften legges om
I revidert bankes det igjennom at el-avgiften gjeninnføres for næringsvirksomhet fra 1. juli. Avgiften stiger til nivå på linje med det husholdningene må betale - 9,67 øre per kilowattime.

Industrien blir ilagt minstesatsen i EUs energiskattedirektiv på 0,45 øre per kWh.

Mer til behandling av rusmisbrukere
Regjeringen vil bruke 100 millioner ekstra til behandling av rusmisbrukere. 20 millioner kroner skal bidra til å redusere ventelistene for legemiddelassistert rehabilitering (LAR).

80 millioner kroner Ibevilges ekstra til de regionale helseforetakene for å sikre at behandlingstilbudet for rusavhengige blir tilgjengelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere