RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er et skikkelig sleipt strømtriks

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
Men du må ha både dyktighet og flaks for å lykkes.

Etter at Nettavisen i forrige uke skrev om hvordan du kan kutte strømregningen med mellom 16 og 37 prosent med et enkelt triks - har tipsene fra lesere strømmet på med enda flere sparetriks.

Ett av dem er for deg uten mange skrupler hva angår å innrapportere forbruk.

Prinsippet går ganske enkelt ut på å utnytte systemet for måleravlesning og innrapportering av forbruk. I stedet for å vente på å rapportere strømforbruket til netteier/strømleverandør ber deg om det, leser du av strømmåleren når prisene er høye og på vei opp. Men du rapporterer ikke inn reelt antall forbrukte kilowattimer, men et lavere tall.

Omvendt rapporterer du inn et høyere forbruk når prisene er lave. Det kan gi deg en vesentlig lavere strømregning enn det du i utgangspunktet skulle hatt.

Fullt mulig

Og ifølge kraftleverandørene er dette fullt mulig og heller ikke ulovlig. Hør bare her:

- Det er klart at kunder kan gjøre dette. Vi vet selvfølgelig om denne muligheten til å trikse med strømregningen, men heldigvis har problemet ikke vært stort, strømkunder flest er tross alt ærlige, sier markedssjef Jan Ingvald Jansrud i Gudbrandsdalen Energi til Nettavisen.

Gudbrandsdalen Energi er både kraftleverandør og netteier.

- For kunder i vårt nett er det ikke lengre mulig å underrapportere eller overrapportere strømforbruk fordi vi har installert timemålere hos alle kunder i vårt nettsystem, opplyser Jansrud.

Mulig ja, men lønnsomt?

Hos Hafslund, en av landets største strømleverandører og netteiere, er svaret det samme.

- Ja, vi må innrømme at dette teoretisk er fullt mulig. Men jeg vil stille et stort spørsmålstegn om det er noe å tjene på det, sier Informasjonssjef Morten Schau i Hafslund Nett og Fjernvarme.

- Hva mener du?

- Slik som strømprisene varierer nå skal du både være ekstremt dyktig og heldig for å vite når du bør underrapportere og når du bør overrapportere strømforbruket. Du skal tross alt slå markedets forventninger til fremtidig strømpris. Det er noe jeg selv ikke klarer – og jeg har prøvd, sier Schau.

- Kan dere oppdage folk som bevisst vekselvis underrapporterer og overrapporterer strømforbruk?

- Ja da. Vi har en kontinuerlig og automatisk overvåking av våre kunders forbruk. Ved unormale forbruksmønstre tar vi kontakt med kunden for å be om en ekstra kontrollmåling.

- Det betyr at dere fremdeles er avhengig av kundens egne opplysninger?

- Det er riktig. Men vi stoler på våre kunder og uansett er det marginalt hva det er mulig å tjene på å trikse med innrapporteringen, mener Schau.

Få sanksjonsmuligheter

- Har dere noen sanksjonsmuligheter hvis dere oppdager denne formen for triksing?

- Egentlig ikke. Det er vanskelig å bevise at noen bevisst underrapporterer eller overrapporterer strømforbruk. Men oppdager vi rent strømtyveri blir det politianmeldt, sier Schau.

- Har dere oppdaget tilfeller av denne form for triksing med strømregningen?

- Ja, vi har faktisk hatt ett eksempel der vi oppdaget triksing med forbruksrapportering. Og tro meg når jeg forteller deg at når vi regnet på det, oppdaget vi at kunden faktisk hadde tapt noen kroner på å prøve å justere forbruket etter prisene, sier Schau.

Norge ett av få land som opererer med tillitsforhold

Avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal i Norges Vassdrags- og energiverk opplyser at det ikke er strømkundens ansvar at rapporteringen er korrekt.

- Ifølge forskriften om måleravlesning så stilles det ikke krav til strømkunder at strømrapporteringen skal være riktig, det er det nettselskapene som har ansvar for. Når disse lar kundene foreta strømavlesningene, baserer dette seg på et tillitsforhold med kunden, sier Lundteigen Fossdal.

Hun opplyser at Norge er ett av få land i Europa der det overlates til kunden å selv lese av strømforbruket.

Uansett er det dårlige fremtidsutsikter for dem som liker å trikse med forbruksavlesningene.

- Jeg har ikke den nøyaktige tidsplanen foran meg nå, men i fremtiden vil alle kunder i Norge ha automatiske timesmålere. Det vil eliminere denne form for avlesningstriksing, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere