RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er fondene som øker mest

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Januar ble en knallmåned for alle med penger i aksjefond. Her er de ti beste norske fondene.

Siden i fjor vår har aksjemarkedet vært preget av optimisme. Dette har smittet over på fondssparing, både i forhold til verdiøkning og tegning i aksjefond.

- Historisk ser vi en sammenheng mellom kursstigning og økt interesse for fondssparing, sier direktør Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes Forening (VFF) til TV 2 Nettavisen.

Tilbakeholdne privatpersoner
Fjorårets statistikk viser at det var gryende interesse for pengeplassering i aksjefond. I første rekke var det institusjoner som hoppet på fondstoget, mens privatpersoner var noe mer tilbakeholdne.

Ifølge tall fra www.morningstar.no, har de norske aksjefondene steget i snitt 9,4 prosent siden årsskiftet. I fjor var økningen på hele 74 prosent.

DnB SMB Acc økte mest
Aller størst økning har det vært for DnB SMB Acc, som har lagt på seg 16,4 prosent. I fjor steg fondet med hele 84,7 prosent, men sank kraftig året før med 35,1 prosent.

Fondet investerer i mindre og mellomstore bedrifter, stort sett i selskaper notert på Oslo Børs. Inntil 15 prosent av fondets midler kan imidlertid investeres i utenlandske aksjer.

De fem største plasseringene i vinnerfondet DnB SMB Acc er EDB Business Partner, Gresvig, Fred. Olsen Energy, TGS-Nopec og Aktiv Kapital. DnB SMB Acc forvalter 28,97 millioner kroner.

- Flinke til å velge aksjer
WarrenWicklund Alpha ligger på en god annenplass, med en stigning på 14,4 prosent. I 2003 økte fondets verdi med 74,6 prosent.

Fondet investerer hovedsakelig i aksjer notert på Oslo Børs, men har anledning til å investere noe på utenlandske børser og i bank/kontanter. De største plasseringene er er i Tomra, Norsk Hydro, Otrum, Telenor og DnB NOR.

- Fondet har gått bra på grunn av to ting. For det første har vi et veldig fleksibelt aksjefondsmandat, der vi kan være opportunistiske blant annet med hensyn til sektor. Dessuten har vi vært flink til å velge aksjer, sier forvalter Bjørn Wicklund i WarrenWicklund til TV 2 Nettavisen.

WarrenWicklund Alpha forvalter 84,4 millioner kroner.

Jevnt og trutt sparing
- Nå som markedet er på vei opp, øker interessen for fondssparing. Privatpersoner kjøper når kursen er høy, det burde selvfølgelig vært omvendt. Det er en slags flokkmentalitet som råder, forteller Zakariassen.

Han mener det best er å spare jevnt og trutt, slik at man på denne måten minsker risikoen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere