RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er gavene til den som har alt

(Crestock)
Sist oppdatert:
Verdens mest kjente gaveliste til den som har absolutt alt fra før.

For 29 år på rad publiserer det amerikanske finansselskapet PNC Wealth Management sin alternative konsumprisindeks.

Indeksen baserer seg på prisutviklingen på gavene i julesangen «Twelve days of Christmas».

De fleste av gavene er svært så originale og spenner fra innleide dansere, trommeslagere til «hoppende lorder» og franske høner.

Se gavelisten og prisene nederst i saken.

Gir økonomisk innsikt
PNCs juleprisindeks høres kanskje ut som en morsom gimmick, men ifølge økonomene i PSC ligger det alvor bak.

«Vår juleprisindeks stemmer forbausende ofte med trendene i den amerikanske sentralbankens offisielle konsumprisindeks. Vår indeks er derfor en morsom måte å få ungdom interessert i forbrukerøkonomi og samfunnsøkonomi generelt», skriver PNC på indeksens nettside.

- Til tross for en vanskelig økonomisk situasjon og lav inflasjon går prisene kraftig opp på julegavene i sangen, sier PNCs talsmann Jim Dunigan i en videopresentasjon.

Dyrere svaner og gull
Prisen for de 12 gavene i «Twelve days of Christmas» har steget med 3,5 prosent siden 2011 etter å ha steget med 9,2 prosent fra 2010 til 2011. Nå koster de 12 artiklene 25.431,18 amerikanske dollar, opp med 1.168 dollar sammenlignet med 2011.

Totalprisen for de totalt 364 gavegjenstandene nevnt i sangen har steget til 107.300 amerikanske dollar - den høyeste prisen noensinne. Prisøkningen fra i fjor er på hele 6,1 prosent, langt over inflasjonsraten i de fleste land.

- Dette er den nest høyeste prisøkningen noensinne og skyldes hovedsaklig stigende priser på fjærkre takket være tørken i USA som ga mye dyrere for, sier Aldinger.

Av alle gavene er det svømmende svaner som er dyrest. For «seven swans-a-svimming» må du punge ut med 7.000 dollar i år. Å skaffe kjæreseten fem gullringer er heller ikke billig. Her steg prisen med hele 16 prosent fra 645 dollar i 2011 til 750 dollar i 2012.

Kostnaden ved å hyre inn trommeslagere, blåsere og dansere har økt kraftig (se tabell nederst).

Morsomt - og nyttig
- Jeg tror indeksen først og fremst er ment å være morsom, har professor i markedsføring ved BI Tor Wallin Andreassen tidligere uttalt til Nettavisen NA24.

Her er PNCs juleprisindeks som viser prisutviklingen på gavene det synges om i sangen «12 days of Christmas»:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere