RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er internettsvindlene

Sist oppdatert:
Kriminelle har for alvor tatt i bruk internett, og metodene de bruker for å få fingrene ned i lommeboken din blir stadig mer utspekulerte. Nettbankene er nå det nye målet for svindlerne. Se metodene de bruker.

Svindel på internett har blitt en av de mest alvorlige truslene mot surfere. Etter hvert som e-handel og nettbanktjenester blir mer utbredt, blir de også mer attraktive for cyberkriminelle.

Svindlerne bruker en mengde ulike knep for å lure deg i fella og få tilgang til lommeboken din, og bruker både e-post, virusangrep og spam som hjelpemiddel.

Sikkerhetsselskapet Panda har laget en liste over de vanligste svindlene og triksene som brukes.

Tidligere, da bruken av banktjenester på nett ikke var like vanlig som i dag, var de vanlig at svindlerne sende e-poster som lovet deg å bli rik over natten.

Mest kjent av disse e-postene er de såkalte Nigeria-brevene, hvor du ble lovet millionbelønning om du hjalp til å overføre store pengesummer ut av Nigeria før regjeringen fikk konfiskert disse.

Målet med Nigeria-svindelen er å få deg til å gi opplysninger om kontonummer og andre detaljer om bankkontoen din.

Nigeria-brevene sendes fortsatt ut i hundertusenvis, men ulike variasjoner over temaet. En populær versjon som har plaget folks e-postbokser i det siste, er ”lotterivinner”.

Lotterisvindel
E-posten forteller deg at du har vunnet enorme summer i et internasjonalt lotteri, men på grunn av lover og regler må du betale inn en relativt stor sum penger som depositum for å motta gevinsten.

Likevel kan de som bare blir svindlet for pengene sine, prise seg lykkeligr over at utfallet ikke ble verre. Ved flere tilfeller har de såkalte vinnerne reist til landet hvor premien skulle overføres, og har siden forsvunnet.

«Phishing» er en annen teknikk svindlerne benytter seg av. Den er blitt svært utbredt i det siste. Her forsøker svindlerne å fiske fra deg personlige opplysninger om bankkonto, pin-kode til bankkortet og så videre.

Går for nettbanken
Svindlerne sender ofte en e-post som tilsynelatende er fra banken din, og som ber deg gå inn på bankens hjemmeside via en lenke i e-posten.

Både lenken og nettsiden du blir sendt til, er svært lik bankens offisielle hjemmeside, men er i virkeligheten laget av svindlerne selv. Her blir du bedt om å taste inn personlige opplysninger. Alt du skriver inn, blir sendt rett i hendene på de kriminelle.

Trojanere er også blitt et kraftig våpen i hendene på svindlerne. Vanligvis bruker ikke denne typen virus å slette filer, sende ut infiserte e-poster eller gjøre andre ting som er typiske tegn på at pc-en din er smittet av ondsinnet kode.

Likevel kan de stjele all slags typer informasjon fra pc-en din, eller la inntrengere slippe til i systemene dine. Derfor er mange trojanere designet spesifikt for å stjele kontoinformasjon som ligger på maskinen din.

Får enorm telefonregning
En annen trussel mot lommeboken din er såkalte modemkidnappere. Dersom du surfer innom useriøse nettsider, typisk pornosider og fildelingssider, risikerer du å få installert et program som brukes til å omdirigere modemet ditt. I stedet for å ringe med norske takster når du kobler deg til internett, blir forbindelsen din dirigert til svindyre utenlandske betalingsnummer.

Heldigvis har blant andre Telenor nå lansert tjenester som skal beskytte deg mot kidnapperne.

Svindlene ovenfor er de mest utbredte i dag, men i takt med at nettet utvikler seg, kommer det garantert til å dukke opp nye trusler. TV 2 Nettavisen lover å holde deg oppdatert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere