RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er øl-avgjørelsen

Sosial- og helsedirektoratet mener ølkrigen er i strid med alkoholloven. Her er begrunnelsen deres.

Under kan du lese direktoratets pressemelding i sin helhet forbindelse med fredagens avgjørelse:

Priskrigen er i strid med alkoholloven

Øl er ingen ordinær vare og er derfor omfattet av en egen alkohollov som har som mål å i størst mulig utstrekning begrense de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære.

Alkoholloven forbyr spesielle rabattilbud ved salg av øl. Bestemmelsene er ikke til hinder for at en butikk som opererer med rabattordninger for hele eller en betydelig del av sitt vareutvalg, også selger øl med tilsvarende rabatt. I det siste har vi sett at noen butikker har satt prisen på øl såpass lavt at det mest sannsynlig selges til under innkjøpspris og uten avanse, avgiftene tatt i betraktning.

Sosial- og helsedirektoratet sendte derfor brev til dagligvarekjedene 15. april i år for å høre deres syn i saken. Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon, HSH, svarte på vegne av kjedene. Det er ingenting i deres svar som tyder på at endringer i kjedenes kostnader er årsak til dagens lave priser.

– På bakgrunn av det svar vi har fått har Sosial- og helsedirektoratet konkludert med at den pågående priskrigen på øl er i strid med alkoholloven § 8-12. Vi oppfordrer derfor HSH til å være edruelige og så snart som mulig bidra til at dagligvarebransjen forholder seg til alkohollovens bestemmelser, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet.

Det er kommunene som er bevillingsmyndighet og dermed skal føre kontroll med at salgsstedene overholder alkohollovens regler. Direktoratet vil nå ta kontakt med alle landets kommuner og be dem følge situasjonen og gripe inn om nødvendig. Dersom salgsstedene ikke endrer praksis vil det være naturlig å inndra bevillingen for kortere eller lengre perioder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere