RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her er rentedommen

Sist oppdatert:
Norges Bank har akkurat offentliggjort dagens rentebeslutning. Sjekk utfallet.

Norges Bank valgte i dag å holde styringsrenten uendret på 5,75 prosent.

- Det er nå uvanlig stor usikkerhet knyttet til uroen i finansmarkedene. Vi ser store bevegelser i pengemarkedsrentene, aksjekursene, kronekursen og olje- og råvareprisene fra dag til dag. Det er vanskelig å anslå varigheten av utslagene og virkningene for inflasjonen og aktiviteten i norsk økonomi. Derfor er det riktig å holde renten uendret nå, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad i en pressemelding.

Sentralbanken utdyper i pressemeldingen med faktorer som trekker i retning av høyere rente, men også faktorer som trekker i motsatt retning. Til sammen valgte de altså å holde renten uendret.

Argumenter som talte for en renteøkning:
Inflasjonen har tiltatt markert siden i fjor høst. Den underliggende prisveksten ser nå ut til å være litt under 3½ prosent. Det er høyere enn forventet og godt over inflasjonsmålet på 2,5 prosent. Lønningene stiger mye, og veksten i produktiviteten ser ut til å avta raskere enn tidligere antatt. Samtidig har kronekursen svekket seg. Det er utsikter til at inflasjonen kan holde seg høy en tid fremover, står det i pressemeldingen.

Argumenter som talte for en rentenedsettelse:
På den andre siden er krisen i finansmarkedene blitt dypere. Risikoen for en langvarig nedgangskonjunktur ute har økt. Også i Norge er det klare tegn til at den økonomiske veksten avtar. Samtidig har forskjellen mellom pengemarkedsrentene og styringsrenten økt som følge av uroen i finansmarkedene, og det er blitt dyrere å låne for bedrifter og husholdninger, skriver Norges Bank.

Les hva ekspertene etter rentemøtet tror om renteutviklingen fremover.

Les mer om bakgrunnen for rentemøtet.

NY TJENESTE:
Nettavisen kutter boliglånet ditt (gratis)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere