RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her får du billigst mat

Sist oppdatert:
Matvarekjedene har benyttet sommeren til å skru opp prisene. Forskjellen mellom dyrest og billigst er større enn på lang tid. Her ser du hvem som er billigst blant matkjedene.

Matprisene har steget markert over sommeren, særlig prisen på meieriprodukter og kjøtt har gått i været. Flere av kjedene har valgt å skru prisene ytterligere opp i oktober.

TV 2 Nettavisens matbarometer viser samtidig at forskjellene mellom dyrest og billigst på dagligvarer stadig øker. Handler du maten din hos fullsortimentskjeden ICA, må du i snitt betale 17,2 prosent mer enn du gjør hos Rema 1000.

- Lidl vil presse alle på pris
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) har tidligere i år påpekt at Lidls inntog i det norske markedet vil kunne virke som en prispresser, og at de kjedene som i dag profilerer seg på lave priser vil måtte ruste seg foran den økte konkurransen.

Samfunnskontakt Per Roskifte i NorgesGruppen, der blant annet fullsortimentskjedene Meny og Ultra inngår, avviser at Lidl kun vil legge press på lavpriskjedene.

- Nei, jeg tror alle må skjerpe seg. Jeg tror ikke vi får en økt differensiering i markedet. Det er vanskelig å spå hvordan dette vil utarte seg i Norge, men den økte konkurransen på ølpriser etter ferien kan være et godt eksempel. Her har både Rema og Meny vært med på å kutte i prisene, sier Roskifte til TV 2 Nettavisen.

Meny kommer da også ut med et markert prisfall fra september til oktober i TV 2 Nettavisens test.

Se prisene
TV 2 Nettavisen har sjekket prisene på over 30 dagligvarer i sju av landets største matvarekjeder. Med i kurven er dagligvarer som egg, melk, brød, vaskemiddel, frukt, grønnsaker og godterier.

Se prisene her.

Rema billigst
Rema 1000 rangerer fortsatt som landets billigste matvarekjede. Reitan-kjeden holder prisene så å si uendret den siste måneden. Dagligvarekurven er nå 3,3 prosent rimeligere enn nærmeste konkurrent, Coop Prix.

Adm. direktør Geir Solstad i Rema 1000 mener oppstyret rundt Lidls ankomst til Norge er overdrevet. Han avviser samtidig at Rema forbreder seg til den økte konkurransen.

SI DIN MENING:
Hva er viktigst når du handler mat?
Pris
Kvalitet
Utvalg
Avstand til butikkene

Se resultat
- Vi gjør ingenting i forhold til at Lidl kommer inn på markedet. Det vi foretar oss av prisjusteringer nå, det gjør vi ut fra det markedet vi har rundt oss, sier han til TV 2 Nettavisen.

ICA dyrest

I september var Meny den kjeden som økte mest i pris. I oktober går kjeden stikk motsatt vei. Dermed er det igjen ICA som rangerer som dyrest blant kjedene i TV 2 Nettavisens test.

En dagligvarekurv her koster 653 kroner.

Avstanden fram til lavpriskjedene er da også stor. Handler du dagligvarer hos ICA, betaler du nå 17,2 prosent mer enn hos Rema 1000.

Dette bruker du på mat

Ifølge SIFOs standardbudsjett bruker en familie på fire 4.072 kroner hver måned på mat og drikke. Den årlige regningen vil dermed ende på 48.864 kroner.

En enslig mann i voksen alder vil ifølge SIFO bruke 19.560 kroner i året på mat og drikke. For kvinner er tallet noe lavere. Ett år beløper seg til 14.520 kroner.

Vi gjør oppmerksom på at prisene er hentet inn 30. september. Vi tar forbehold om endringer i pris.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere