RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her får du billigst strøm

Sist oppdatert:
Stadig færre gidder å bytte strømleverandør. Det tjener kraftselskapene fett på.

Tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at kun 198.000 strømkunder skiftet strømleverandør i 2005. Det er 42.000 færre enn året før, og det laveste antallet side 2002.

Ifølge rådgiver Lars Olav Fosse i NVE finnes det fortsatt gode grunner til å skifte både leverandør og kontrakt.

- Det er ingenting som tyder på at differansen mellom billigste og dyreste leverandør har endret seg. Vi mener at strømkundene kan spare over 1.000 kroner i året på å bytte både kontakt og leverandør, sier Fosse til TV 2 Nettavisen.

- Hva tror dere er årsaken til at færre bytter?

- Det er nok flere ting. Færre skifter etter hvert som markedet modnes. Vi hadde jo veldig mange skifter i 2003 i etterkant av de høye prisene den vinteren, og det er naturlig at det går noe ned. I andre og tredje kvartal i fjor hadde vi få, men det ser ut som antall skifter igjen er på vei opp, sier Fosse.

Slik bytter du:

1. Gå inn på Konkurransetilsynets hjemmesider, og sjekk hvem som leverer billigst På siden til tilsynet finner du en rangert liste over hvem som er billigst i alle pristyper.

2. Ta kontakt med kraftleverandøren du ønsker. Den nye leverandøren vil som regel hjelpe deg med de praktiske gjøremål rundt et bytte.

3. Vanligvis kreves det ikke mer av deg enn at du returnerer en tilsendt kontrakt i underskrevet stand og leser av strømmåleren din ved skiftedatoen.

Spar over 2.000
Tall fra Konkurransetilsynet viser fortsatt at det e store forskjeller mellom den billigste og dyreste leverandøren. Hvis du er kunder hos et av landets dyreste selskaper kan du spare godt over 2.000 kroner på å bytte.

Kunder hos Røyken Kraft AS i Akerhus kan tjene 2.270 kroner i året hvis de går over til den billigste landsdekkende leverandøren for øyeblikket SEA Norge. Regnestykket tar utgangspunkt i et årlig strømforbruk på 20.000 kilowatt.

- Bytt avtaletype
Et stort flertall av strømkundene i Norge kjøper fortsatt strøm gjennom kontraktstypen «standard variabel».

Standard variabel kraftpris er den kraftprisen de fleste i Norge har. Dersom du ikke har foretatt noen endringer på avtalen med din leverandør de siste årene, er det mest sannsynlig denne type avtale du har. Prisen på standard variabel kraftpris varierer, basert på utviklingen i kraftmarkedet. Imidlertid plikter leverandørene å informere om prisendringer 14 dager før de trer i kraft.

Alternativene til standard variabel kraftpris er fastpris eller spotpris med påslag. Spotprisen tar utgangspunkt i råvareprisen ved strømbørsen Nord Pool. Leverandøren beregner gjennomsnitt spotpris og legger på et påslag. De fleste eksperter mener at denne kontraktstypen er billigst over lang tid.

Her er de billigste og dyreste kraftleverandørene i uke åtte:

Billigste landsdekkende leverandør

Pris per kWh (pris i øre)

SEA Norge AS

40,63

Tindekraft Aktiv - Tussa-24

41,10

Telinet Energi AS

42,45

Gudbrandsdal Energi

42,75

LOS Aktiv

42,78

Dyreste leverandør

Pris per kWh (pris i øre)

Røyken Kraft AS

51,98

Hafslund Strøm

51,84

Kraftinor AS

51,81

Nordmøre Energiverk AS

49,78

Ishavskraft AS

49,62

Billigst på spotpris med påslag

Påslag per kWh (pris i øre)

SEA Norge AS

1,15

Noextras.net *

1,17

Total Energi ASA

1,69

EB Kontakt AS

1,70

NorgesEnergi AS

1,70

Prisene er hentet inn fra Konkurransetilsynets nettside. Prisene tar utganspunkt i et årlig forbruker på 20.000 kilowatt.

* Noextras.net har varslet at selskapet skal fusjoneres med Forbrukerkraft og LOS. Etter fusjonen vil prisen heves.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere