RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Her får du jobb

I dag går søknadsfristen for høyere utdanning ut. Her ser du hvor ekspertene venter flere jobbmuligheter de neste årene.

Aldri før har en så stor andel av befolkningen tatt høyere utdanning, og resultatet er at arbeidsgiverne stiller stadig strengere krav.

Hard kamp
Mange har de siste årene oppdaget at det slettes ikke er nok med en lang utdanning for å få seg jobb. Statsvitere og IT-utdannende er noen av de som har fått føle den økte konkurransen på kroppen.

Til tross for den harde kampen om jobbene for akademikerne, anbefaler Aetat at man satser på en høyere utdannelse. Statistikk viser at arbeidsledigheten blant de som har høyere utdanning eller fagutdanning er halvparten så stor som blant de som ikke har utdanning.

Helse og realfag
Analysedirektør Stein Langeland leder en egen avdeling i Aetat som analyserer situasjonen i arbeidsmarkedet. Han mener at de som satser på høyere utdanning vil ha bedre muligheter enn de som ikke gjør det.

- Fra 2010 vil eldrebølgen forsterke seg, og vi vil oppleve et erstatningsbehov i veldig mange yrker. De som velger å ta en utdanning og som skaffer seg kompetanse vil da stå sterkere enn for eksempel eldre arbeidssøkere uten samme kompetanse, forklarer Langeland til TV 2 Nettavisen.

Han er forsiktig med å peke konkret på områder der jobbene vil komme, men trekker likevel frem to områder der det vil være stort behov for ny arbeidskraft om få år.

- Innenfor helsesektoren vil behovet for arbeidskraft øke betraktelig, og det henger jo sammen med eldrebølgen. I dag er det mange nyutdannede innenfor sykepleie som har slitt litt med å finne seg de jobbene de ble forestilt. Mange har gått mye på ekstravakter og nattevakter, men vi venter at dette vil bedre seg. Et annet viktig behov i tiden fremover er behovet for folk med realfagutdanning, og ingeniørutdanning, sier Langeland.

- Følg hjertet
Men som hovedregel mener analysedirektøren at de kommende studentene bør følge hjertet når de velger seg et studium. Men det er naturlig nok lurt å velge et område man er interessert i og som man tror man har talent for. For konkurransen om jobbene vil fortsatt være sterk innenfor flere yrkesgrupper. Dette gjelder særlig innenfor de humanistiske og mer kreative yrkene.

- Innenfor de kreative yrkene er man uansett avhengig av å lykkes og av å ha suksess, men slik har det vel alltid vært. Arbeidsmarkedet er ganske mangfoldige, men det er talent som er avgjørende, sier Langeland.

- Er det noen jobber man nærmest bare kan gå rett inn i etter endt utdanning?

- Ja, det er fortsatt enkelte profesjonsutdanninger der det er mulig, svarer direktøren.

Mange ledige jobber
Den kommende eldrebølgen vil om noen år øke behovet for arbeidskraft innenfor serviceorienterte yrker overfor den eldre delen av befolkningen, mener Langeland. I tillegg til at behovet for service vokser, vil mange av dagens arbeidstagere trekke seg ut av jobbene, og behovet for ny kvalifisert arbeidskraft vil stige.

- Vi ser at gjennomsnittsalderen blant ingeniørene er relativt høy, og at vi har en for stor underdekningen blant folk som har realfag. Vi anbefaler derfor realfag for alle som føler at dette er et riktig valg for dem, sier Langeland.

Men det er ikke bare innenfor realfag og helsesektoren at det vil bli behov for arbeidskraft. Den siste tiden har Aetat registrert en bedring i situasjon blant IT-utdannede og folk med økonomisk og administrative utdanning. Det er ventet ytterligere bedring innenfor disse områdene.

Lurt å kombinere
Et tips til de som ønsker å studere samfunnsfag og humanistiske fag er å kombinere flere fagområder.

- Det er fortsatt stor søkning innenfor disse fagene, men hvis man for eksempel legger inn språk står man mye sterkere når man skal ut i jobbmarkedet, sier Langeland.

Konklusjonen fra analysedirektøren er uansett at en utdanning hjelper i kampen om jobbene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere