RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Crestock.com)

Her har du strømfasiten

Sist oppdatert:
Har du lurt på om spotpris er billigere enn standard variabel strøm? Her er svaret.

Strømprisene har gitt nordmenn hodebry i vinter.

Ekstrempriser i enkelte perioder ga mange strømkunder sjokk da regningen kom. De voldsomme variasjonene i strømprisene i enkelte perioder gjorde det vanskelig å orientere seg i markedet.

Et vell av strømprodukter og leverandører bidrar heller ikke til å gjøre det lett å finne det rimeligste strømalternativet. Et fasitsvar på hvilket strømprodukt og hvilken leverandør som er billigst er nesten umulig å finne ut for den jevne forbruker.

Svært liten forskjell
Konkurransetilsynet har nå publisert resultatene av en fersk undersøkelse om strømpriser. Undersøkelsen skulle finne ut om det lønner det seg med standard variabel strøm eller med spotpriskontrakter, et spørsmål de fleste strømkunder har stilt seg.

- Svaret er, gledelig nok, at forbrukere ikke risikerer å velge «feil» mellom standard variabel og spotpris. Det er svært liten prisforskjell så det spiller liten rolle hvilket av de to produktene du velger. Det viser prisstatistikken vi har innhentet for 2009 og hittil i 2010, sier informasjonsrådgiver i Konkurransetilsynet Ronny Turøy til NA24.

- Det viktigste for strømkunder er å sørge for å ha en av de billigste avtalene innenfor den produkttypen man velger, legger han til.

Det er med andre ord ikke store forskjeller på valg mellom de forskjellige strømtypene, men oversikten til Konkurransetilsynet viser at det er til dels enorme prisforskjeller mellom de forskjellie leverandørene.

Små forskjeller i 2009
Billigste leverandør av standard variabel strøm i hver av byene Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand, Bodø og Tromsø hadde i snitt litt lavere pris enn billigste spotpriskontrakt i 2009.

For Trondheim ville en kunde med et forbruk på 20000 kilowattimer (kWh) per år spare 550 kroner på å velge den billigste standard variabel-kontrakten fremfor billigste spotpriskontrakt. Tilsvarende tall for Bodø og Tromsø er cirka 400 kroner.

Forskjellene for Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand er ubetydelige.

Større forskjeller i første halvår 2010
Med unntak av Oslo, hvor forskjellen er ubetydelig også i 2010, er det større forskjell for de øvrige byene.

Standard variabel pris har vært gunstig for kunder i Trondheim, Bodø og Tromsø. Motsatt har spotbris vært billigst for kunder i Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Prissammenligning byer - hittil i 2010:

  • Tromsø: Ca. 700 kroner i favør av standard variabel pris.
  • Trondheim: Ca. 1050 kroner i favør av standard variabel pris.
  • Bodø: Ca. 700 kroner i favør av standard variabel pris.
  • Bergen: Ca. 800 kroner i favør av markedskraft/spotpris.
  • Stavanger: Ca. 900 kroner i favør av markedskraft/spotpris.
  • Kristiansand: Ca. 900 kroner i favør av markedskraft/spotpris.

Tallene er omregnet til et årsforbruk på 20 000 kWh og besparelsen er beregnet per år. Konkurransetilsynet opplyser at en mulig svakhet ved tallene er at de ikke tar høyde for at forbruket er høyere på vinteren enn på sommeren.

Støtter konklusjonen i tidligere undersøkelse
Konklusjonen med at det er relativt små forskjeller mellom markedpris/spotpris og standard variabel pris støttes av en tidligere undersøkelse utført av Konkurransetilsynet.

I en sammenligning av priser utført for perioden første kvartal 2004 til og med tredje kvartal 2008 var konklusjonen den samme. Det var svært liten eller ingen prisforskjell mellom de billigste avtalene om spotpris med påslag og de billigste landsdekkende avtalene om standard variabel pris.

Konkurransetilsynets nettsider kan du sjekke kraftprisene der du bor for både standard variabel strøm og spotpris.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere