RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hissig virus i Norge

Sist oppdatert:
Viruset Zotob har kommet til Norge. Det bekrefter antivirusselskapet Norman i dag. Også store norske selskaper er rammet.

I løpet av det siste døgnet har viruset Zotob og Esbot angrepet Windows 2000-systemer over hele verden. Selskaper som ABC, New York Times og CNN var blant de som var rammet, i tillegg til blant annet flyplassen i San Francisco.

Nå er det også bekreftet at viruset har spredd seg til Norge. Tidligere denne onsdagen har mange sikkerhetsselskap avkreftet at norske selskaper har blitt rammet av viruset, men informasjonssjef i sikkerhetsselskapet Computer Associates sier også norske bedrifter har fått problemer.

- Store, norske selskap, som tar sikkerhet meget alvorlig, vil ikke bekrefte at de er rammet da dette er en sikkerhetsrisiko i seg selv. Jeg kan dog bekrefte at det er selskap i Norge har vært rammet, sier informasjonssjef Catharina Solem til TV 2 Nettavisen.

Hun mener det er merkelig at andre sikkerhetsleverandører ikke har identifisert at kundene deres er rammet av sårbarheten.

Spredning, ingen infeksjoner
- Ja, jeg kan bekrefte at vi har registrert tilfeller av spredning av viruset til Norge, forteller Henning Hansen, president i antivirusselskapet Norman til TV 2 Nettavisen.

Han sier det derimot ikke er registrert noen som har blitt infisert av ormen. Alle tilfellene Norman kjenner til frem til nå har blitt stoppet av virusprogrammer eller brannmurer.

Trusselen over?
- Vi har ikke noe tro på at de variantene som er ute nå kommer til å få noen videre spredning. Det kan godt komme flere varianter utover kvelden, men det er et ganske enkelt virus å stoppe for oss, sier Audun Lødemel i Norman til TV 2 Nettavisen.

Viruset angriper i utgangspunktet kun Windows 2000-maskiner. Det betyr at de fleste brukerne av hjemmedatamaskiner med Windows XP er trygge. Det er først og fremst store bedrifter som ikke kan bytte ut programvaren helt uten videre som blir rammet av dette angrepet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere