RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Historisk børsgalopp

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
2003 kan bli det beste børsåret på ti år. 260 blanke milliarder har trillet ned i lomma på investorene siden årsskiftet. Få fullstendig oversikt over børsåret 2003.

Opp som en løve og ned som en skinnfell. Det bør være en dekkende beskrivelse for børsårene fra 1999 til 2002. It-bobla nådde bristepunktet i mars 2000, og sprakk så det hørtes over hele kloden noen måneder seinere.

14. september 2000 kom vendepunktet for Oslo Børs. De påfølgende 29 månedene falt hovedindeksen fra 225,04 til 98,57 poeng. Det tilsvarer et verdifall på formidable 56,2 prosent.

En kvart billion i pluss

Siden har det stort sett gått én vei – oppover. Hovedindeksen har lagt på seg 68 prosent. I forhold til siste årsskifte, er oppgangen på 44 prosent.

Holder børsen koken ut året, ligger 2003 an til å bli det beste børsåret siden 1993. Den samlede verdien av aksjene notert ved Oslo Børs har steget fra 503 til 763 milliarder kroner siden årsskiftet, til tross for at antall børsnoterte selskaper har gått litt ned. Det gir en papirgevinst på over en kvart billion.

I tillegg kommer gevinster i milliardklassen for aksjonærer i selskaper som har blitt kjøpt opp og tatt av børs det siste året. Bergesen er eneren i den klassen etter at rederiet ble solgt til den Hong Kong-baserte Sohmen-familien for over 10 milliarder kroner.

Saddam falt og børsen steg

2003 startet dårlig. Både januar og februar endte i minus. Utviklingen i Irak-krigen brakte ny optimisme til børsene, og det samme gjorde signaler om en etterlengtet opptur i USA og andre store økonomier.

April ligger an til å bli den suverent beste børsmåneden i år, med en oppgang på 13 prosent. Den 9. samme måned rev amerikanerne statuen av Saddam Hussein i Bagdad sentrum.

Deretter fulgte fire måneder med sammenhengende oppgang før det kom et lite tilbakeslag kom i september. Da falt hovedindeksen nesten 7 prosent før den vendte nesen oppover og steg hele 12,8 prosent i oktober. I november tok Oslo Børs et lite hvileskjær, mens desember så langt har gitt en oppgang på 2,5 prosent.

Eventyrlig avkastning

Tandberg Data har vært det suverene vinnerloddet for aksjefolket så langt i år. Jan Haudemann Andersen og andre storinvestorer har nytt godt av en avkastning på utrolige 1030 prosent.

Lillebror Tandberg er imidlertid ikke den eneste i teknologisektoren som har gitt en eventyrlig gevinst. It-indeksen er nesten doblet siden 1. januar.

Klikk her for å få en full oversikt over de ti vinneraksjene så langt i år.

I pengetrøbbel

Det er langt mellom selskapene som har falt i verdi hittil i år, men de finnes. Noral har tapt hele 90 prosent av verdien, mens tradisjonsrike Raufoss har opplevd et verdifall på 57 prosent.

Pengeproblemer har rammet it-selskapet Hands, sjømatselskapet Pan Fish og Ålesund-baserte Kredittbanken, og belønningen på børsen har vist seg å bli deretter.

Klikk her for å få en full oversikt over de ti taperaksjene så langt i år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere