RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Historisk svak dollar

Dollaren har falt videre det siste døgnet, og har aldri vært så svak mot euro siden den europeiske valutaen ble innført. DnB NOR tror dollarfallet fortsetter.

Dollaren har svekket seg videre torsdag. Nå må amerikanerne betale 1,307 dollar for en euro. Aldri har dollaren vært så svak mot euro.

En dollar nå 6,21 kroner. Man må tilbake til 1995 for å finne siste gang vi slapp så billig ved kjøp av dollar.

De siste årene har dollaren svekket seg dramatisk, i takt med økt bekymring i finansmarkedene over gigantiske underskudd på statsbudsjettet og handelsbalansen i USA. I begynnelsen av 2002 slapp amerikanerne å betale mer enn snaut 90 cent for en euro.

Svekkelsen det siste døgnet kommer til tross for at det de siste par dagene har kommet økonomiske nøkkeltall i USA som isolert sett skulle trekke i retning av en høyere amerikansk rente, og dermed sterkere dollar: Både prisveksten og industriproduksjonen var i overkant av hva markedet hadde trodd.

- Det er ingen grunn til å tro dollaren stopper her, skriver DnB NOR Markets i sin valutakommentar torsdag.

Selv om USA offisielt støtter en sterk dollar, mener DnB NOR Markets at realiteten er en annen.

- Washingtons ønske om en svakere dollar for å rette opp underskuddet i utenriksøkonomien er så tydelig at markedet selger dollar, heter det.

En svakere dollar gjør amerikanske eksportvarer billigere på verdensmarkedet, samtidig som importvarene blir dyrere i USA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere