RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høne eller egg, Gjedrem?

Sist oppdatert:
Den norske krona har styrket seg på forventninger om rentehevinger fra Norges Bank. Men gjør det at sentralbanken faktisk har mulighet til å heve renta?

- Dette blir historien om høna og egget i n'te potens, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities.

For dersom markedet etterhvert begynner å at innover seg at sentralbanken gjennom en styrket kronekurs har mindre mulighet til å endre renten, så vil kronekursen falle tilbake.

Styrket krone
Her er det tid for å rekapitulere de siste måneders hendelser. Frem til begynnelsen av februar svekket krona seg betydelig mot både euro og dollar. Dette fordi sentralbanken offentlig sa at det norske rentenivået ville ligge under utlandet.

I begynnelsen av februar endret sentralbanksjef Svein Gjedrem tonen i sine uttalelser, og åpnet for at den norske rente kunne stige i takt med våre handelspartnere.

Denne endringen slo rett inn på kronekursen, som straks begynte å stige. Mens dollaren og euroen 8. februar ble handlet for henholdsvis 6,57 og 8,39, handles de i dag for 6,11 og 8,17 kroner. Og det uten at renta har endret seg i det hele tatt. Forventningene om en mulig renteøkning alene har styrket krona med syv prosent mot dollaren på en måned.

- I feil modus
Sjeføkonom Andreassen tror markedet på nå på mange måter overdriver sentralbankens rentesignaler.

- Det norske valutamarkedet er i en modus hvor det legges alt for stor vekt på små renteforskjeller. Aktørene legger alt for mye vekt på det som skjedde høsten 2002, da store renteforskjeller tvang frem en sterk krone, sier Andreassen.

Han tror traderne i valutamarkedet etterhvert vil moderere seg, og innse at fundamentale forhold tilsier at en renteheving ikke nødvendigvis behøver å sende krona kraftig opp.

Britisk rente
Andreassen tror derfor, i motsetning til mange andre aktører, at en styrking av krona ikke nødvendigvis vil begrense handlefriheten til Norges Bank.

Han viser for eksemplets skyld til Bank of England, som har en rente som ligger mer enn dobbelt så høyt som i eurosonen, uten at pundet av den grunn har skutt i været.

- Hvorfor skulle ikke vi ha en britisk rente, hvis vi har en britisk økonomi, sier Andreassen, som tror Norges Bank er godt innenfor de kurssvingningene på krona som oppfattes som komfortable.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere