RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Holder strømprisen høy

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Strømleverandørene nøler med å la prisfallet i markedet komme kundene til gode. Til tross for kraftig prisfall gjennom forrige uke, må vi fortsatt betale fett for kilowattimene. Sjekk de billigste her.

Prisene faller på kraftbørsen, men de fleste av oss har ennå til gode å få glede av prisnedgangen.

I løpet av forrige uke falt gjennomsnittsprisen på kraftbørsen Nord Pool med 4,3 øre. Prisnedgangen på 15 prosent fra forrige uke, kom etter at store nedbørsmengder skapte flom i Midt-Norge. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at fyllingsgraden i vannmagasinene på ny trekker opp, og frykten i markedet for en ny strømkrise demper seg.

Leverandørene er imidlertid langt mer tilbakeholdne: Tall fra Konkurransetilsynet viser at prisene som du og jeg må betale kun er redusert med marginale 0,4 øre per kilowattime.

Varslede priser fra leverandørene viser at snittprisen blant de landsdekkende strømleverandørene vil være 48,75 øre per kilowattime fra starten av september.

Sjekk de billigste leverandørene her.

Godt betalt

Kun et fåtall leverandører tilbyr strøm til under 50 øre kilowattimen, flere krever opp mot 56 øre. Dagens systempris på Nord Pool ville normalt gitt en pris ut til forbruker på drøyt 48 øre, etter at margin, elavgift og skatter er regnet med.

- Noen aktører kan ha kjøpt mye strøm på fremtidskontrakter, eller såkalte terminkontrakter, og det kan gjøre at de ennå sitter med gamle priser, forklarer rådgiver i Energibedriftenes Landsforening, Ole Haugen, overfor TV 2 Nettavisen.

Nervøsitet for store prissvingninger kan også være en forklaring, mener Haugen.

- Historisk sett har det vært så spiss konkurranse i kraftmarkedet, at det ikke har vært mulig å ligge med overpris over lang tid. At det tar tid før endringene vises hos leverandørene kan være et resultat av nervøsitet, og frykt for at prisene skal gå opp igjen, sier Haugen.

Forventer prisnedgang

Forbrukerrådet kritiserte leverandørene tidligere i år for å være for trege med å la prisnedgang på kraftbørsen komme forbrukerne til gode. Seksjonsleder Jan Schrøder er lite fornøyd med at det igjen tar tid før leverandørene senker prisene.

- Vi forventer nå at prisnivået blant leverandørene vil gå ned tilsvarende nedgangen på kraftbørsen. Over tid skal det være samsvar med utviklingen på Nord Pool og den prisen kundene må betale. Det kan selvfølgelig være forsinkelser i prisbevegelsene, men det skal ikke være slik at det går tregere med prisnedgang enn oppgang, sier Schrøder til TV 2 Nettavisen.

Schrøder sier samtidig at forbrukerne har en viktig rolle å spille for å øke konkurransen i markedet.

- At leverandørene er trege med å sette ned prisene beviser jo hvor viktig det er å skifte leverandør. Har du en dyr leverandør, bør du gå aktivt ut på markedet. Sjekk hvem som er billigst, og finn også ut hvem som er billigst over tid, råder Schrøder.

- Kanskje neste mandag

Strømleverandøren Forbrukerkraft har ikke endret i prisene sine den siste uken, og ligger for tiden som fjerde dyrest i landet.

- Markedet har overrasket en del aktører de siste ukene, med store prissvingninger, og det har vært flere som har bommet med å sette prisene for lavt. Vi satte ned prisene forrige uke, men valgte å hoppe over denne uken her, sier daglig leder, Gunnar Gjerstad til TV 2 Nettavisen.

- Holder kraftprisene på børsen seg slik de er i dag, vil vi imidlertid vurdere å skru ned prisene neste mandag, legger han til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere