RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Horribelt personvern hos Google

Sist oppdatert:
Google har utviklet seg til å bli verdens største mediekonsern. Det betyr ikke at dine personopplysninger er sikre.

Gjennom sitt nettverk av tjenester skaffer Google seg svært store menger personopplysninger. Google vet hva du søker på, hva du skriver til vennene dine og gjerne også hva slags nettsteder du liker å besøke.

Dette kan de vite fordi all trafikken logges i deres servere, og e-posten du skriver til venner og kjente, ønsker Google helst at du ikke sletter i det hele tatt. Google benytter informasjonen i din e-post til å gi deg målrettet og relevant reklame.

Kan informasjonen misbrukes?
Det er trolig de færreste som har lest avtalen en automatisk samtykker i ved å benytte Googles tjenester, som for eksempel den svært populære Gmail-tjenesten. De som har lest denne, får seg et aldri så lite sjokk.

Den er pent skrevet, og på ingen måte uoverkommelig å komme seg gjennom. Likevel kan det som kommer frem potensielt ha svært store konsekvenser.

Leser din e-post
Google sier selv at ingen personer skal lese din e-post. Det er dog noen unntak. Dette inkluderer tilfeller der du har tekniske problemer eller de får pålegg fra politiet. Sistnevnte trenger ikke være en rettskraftig dom.

Men det stopper ikke her. Google forbeholder seg også retten til å gå gjennom din e-post hvis de tror kontoen benyttes til noe som ikke er lov i forhold til deres retningslinjer, som for eksempel spam. Det inkluderer også å ”beskytte rettighetene, eiendommen eller sikkerheten til Google, deres brukere eller offentligheten.”

Kan bruke personopplysninger
Det avsnittet er litt ullent, men det betyr i praksis at hvis Google føler seg truet på en eller annen måte, kan de gå inn og bruke den sensitive personopplysninger de finner i sitt system til sitt eget forgodtbefinnende. Dette helt uten tillatelse fra rettssystemet eller deg.

Ove Skåra i Datatilsynet sier de står uten makt mot Googles svært generelle personvernsavtale.
Ove Skåra i Datatilsynet sier de står uten makt mot Googles svært generelle personvernsavtale.

Datatilsynet uten makt
- Med en så generell personavtale så kommuniserer jo Google at de kan ta informasjonen i bruk til et eller annet. Dette er noe vi i Datatilsynet ikke kan gjøre noe med, da dette må styres fra USA. Så blir det jo opp til Internett-brukerne om dette høres betryggende ut eller ikke, eller om en vil vurdere andre tjenester. Men vi vet jo at dette er noe folk generelt dessverre ikke gjør, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til TV 2 Nettavisen.

Konsekvensene av en slik avtale kan være ganske fatale. Det betyr blant annet at hvis du er ansatt i et firma som konkurrerer med Google, og potensielt står i fare for å senke aksjeverdien på selskapet, kan de gå inn i sine arkiver og hente ut sensitiv informasjon om deg. Dette kan de så bruke mot deg på den måten de selv ønsker.

Kanskje verdt å tenke over før du neste gang har intime betroelser per e-post?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere