RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hotellene øker omsetningen

Sist oppdatert:
Etter fem magre år er aktiviteten i ferd med å ta seg opp på norske hoteller. - Knallbra, sier Baard Fiksdal i Reiselivsbedriftenes landsforening. Nå krysser han fingrene for at det ikke blir hotellstreik.

- Det er ventet at 2004 kommer til å bli et sterkt år. Disse tallene forsterker trenden vi har sett i januar og februar, kommenterer Fiksdal.

Det var 1,42 millioner overnattinger på norske hoteller i forrige måned, sammenliknet med 1,35 millioner for samme periode i fjor. Dette er en økning på fem prosent, i følge hotellstatistikken fra Statistisk Sentralbyrå.

I årets tre første måneder har det vært 3,7 millioner overnattinger. Også dette viser en økning på fem prosent i forhold til i fjor.

Uløst potensial

- Fjoråret var det femte dramatisk dårlige året på rad. Vi ser nå at et uløst potensial er i ferd med å tas ut, mener Fiksdal, som understreker at resultatene likevel ikke er mye å rope hurra for.

- Omsetningsøkningen på ni prosent kommer i forhold til veldig dårlige resultater. Fremdeles ligger hotellnæringen på et svakt nivå, mener han.

Hotellenes losjiomsetning har økt med ni prosent i mars, sammenliknet med samme måned i fjor. Mye av oppgangen skyldes de gode tidene på børsen. Den økte aktivitet i næringslivet innebærer flere kurs og konferanser for hotellene. Samtidig har det rekordlave rentenivået gitt økonomisk armslag til folk, og det svake kronen har gjort det ekstra attraktivt å feriere i Norge.

Kos med hotellbesøk

For det er først og fremst flere nordmenn som har fylt opp hotellene. Antall norske overnattinger økte med syv prosent, mens økningen var to prosent for de utenlandske overnattingene.

- Kosen er viktig for nordmenn. Når Ola og Kari får med å rutte med, er ferie noe av det første de tenker på, kommenterer Fiksdal.

Han regner med at oppgangen fortsetter, med mindre det skjer en dramatisk forandring i kronekurs eller rente, eller man opplever et terrorangrep i eller i nærheten av Norge.

Frykter streik

Fiksdal frykter også følgene av en eventuell hotellstreik.

- En streik kan ødelegge en god vår og forsommer, mener han.

Uravstemningen om forhandlingsresultatet i Hotell- og restaurantarbeiderforbundet ble avsluttet klokken tolv i dag. Resultatet vil bli overrakt meklingsmannen på fredag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere