RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

HSH avviser ny el-avgift

(Scanpix)
HSH mener regjeringens forslag til ny el-avgift vil gjøre forskjell på bedrifter og trolig være i konflikt med EØS-avtalen.

- Innføringen av en ny avgift på forbruk av elektrisk kraft vil ramme næringslivet svært ulikt, og vil diskriminere tjenesteproduksjon til fordel for industriproduksjon, sier administrerende direktør Vibeke H Madsen i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Den nye avgiften vil tre i kraft 1. juli og koste tjenesteytende virksomheter 200 millioner kroner i 2004.

ESA er varslet om den nye modellen, som likner på "svensk modell".

- Det er høyst usikkert om denne modellen vil kunne godkjennes av ESA, sier Madsen i en pressemelding.

Regjeringen har jobbet med to modeller for el-avgift. Den alternative modellen - "dansk modell" - er om mulig enda verre for næringslivet. Den innebærer at bedriftene må foreta store investeringer for å skille mellom lys, oppvarming og produksjon. HSH vil heller ikke anbefale denne modellen.

HSH stiller seg også kritisk til om den nye avgiften vil bidra til mest mulig effektiv utnyttelse av den elektriske kraften.

Det er foretatt beregninger som viser at fritak for all næringsvirksomhet bare i liten grad vil bidra til økt etterspørsel etter elektrisitet (beregninger utført av ECON).

- Vi stiller derfor spørsmål ved om de miljømessige argumentene for å innføre en ny modell for forbruksavgift på elektrisk kraft brukt i næringslivet holder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere