RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hun avslørte pyramiden

Sist oppdatert:
Ingebjørg Vamråk slo alarm etter å ha fulgt pyramiden The 5 Percent Community Invest fra innsiden. Nå skattegranskes selskapet og møter millionsøksmål.

Nyskjerrigheten drev den 33-årige jus-studenten til å kjøpe en såkalt agentpakke for 1800 kroner. Samtidig fikk hun innblikk i hvordan pyramiden var organisert og utviklet seg.

Det hun så fikk alarmklokkene til å ringe.

Forberedt søksmål
- Etter hvert tok flere og flere kontakt på bakgrunn av min uttrykte kritikk, med spørsmål om jeg kunne bistå de juridisk med å få tilbake penger, sier Ingebjørg Vamråk til TV 2 Nettavisen.

Nå skriver hun mastergradsoppgave om juridiske problemstillinger ved pyramideselskaper.

Millionsøksmål
Helt fra i våren 2004 har det pågått arbeid med å forberede og kartlegge hvem som ønsker å stille seg bak et søksmål.

Nå er 92 personer rede til å fremme millionsøksmål mot The 5 Percent Community Invest (T5PC).

Hele 50.000 - 80.000 nordmenn kan være lurt. Beløpene skal være svimlende, og anslåes av saksøkernes advokat til å være fra en halv milliard til en milliard kroner.

- Det første jeg reagerte på var at det ble igangsatt verdipapirhandel uten konsesjon. Til tross for at denne ble stanset, fortsatte vervingen av medlemmer, sier Vamråk.

Gigantgevinster
Løftene om kjappe gigantgevinster fikk folk til å flokke seg rundt selskapet.

- Folk ble lokket til å kjøpe aksjer på bakgrunn av løfter om kursstigning på linje med den man hadde sett i WGI (World Games). «Produktet» de solgte var aksjer og visjoner om økonomisk uavhengighet, men det har aldri vært fokus på verdiskapende virksomhet, sier Vamråk.

Etter at folk hadde spyttet inn noen hundre millioner kroner, ble det allerede innbetalte aksjeinnskuddet gjort gjenstand for en rettet « emisjon».

Forutsetningene endret
Men da var forutsetningene totalt endret i forhold til den muntlige nettverksmarkedsføringen, hevder saksøkerne som frontes av advokat Olav Sylte i Kristiansand.

- Det har vært en ulovlig emisjon ved at man ikke har gitt riktig opplysninger da selgeren tok inn pengene fra det fiktive aksjesalget, sier advokat Sylte.

- Null verdt
Han hevder folk ble kraftig påvirket gjennom medlemsmøter, og at de færreste leste noe skriftlig informasjon om selskapet.

- Dette er kvalifisert brudd på markedsføringsloven! Aksjene var fra første stund null verd, det går fram av de opplysningene man har funnet i ettertid, sier advokat Olav Sylte.
Vil renvaske selskapet
Styreleder i The 5 Percent Community, Andreas Grøstad, sier selskapet er under granskning av skattemyndighetene. Han mener granskningen vil renvaske selskapet for anklagene.

- Det som skal komme fram, det kommer fram under Skattekrims granskning, og hvis Økokrim velger å gå inn i saken. Jeg håper de gjør en grundig jobb, slik at det blir slutt på alle disse spekulasjonene. Ut over det har jeg ingen kommentar, sier Andreas Grøstad til TV 2 Nettavisen.

Selskapet avvikles
Søksmålet som rettes mot T5PC lyder på 4,6 millioner kroner.

- Men vi tror selskapet vil bli avviklet i løpet av kort tid. Da vil vi fokusere på de enkeltpersonene kommer tilsyne i bobehandlingen, de som satt som ledere og i styret i selskapet, samt bakmennene, som vi mener har tatt penger ut av selskapet, sier advokat Sylte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere