RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hurtigrute-eier trenger penger

Foto: Gorm Kallestad/Scanpix
Sist oppdatert:
Troms Fylkes Damskibsselskap, som blant annet eier Hurtigruta, planlegger å fylle opp kassen med en kvart milliard kroner. Første kvartal ble gjort opp med et saftig underskudd.

TFDS hadde et underskudd på 161 millioner kroner før skatt i perioden januar til mars i år. Det er rundt 50 millioner mer enn i samme periode i fjor.

Ikke tilfredsstillende
Både Hurtigruta og de andre virksomhetene TFDS eier helt eller delvis går vanligvis dårlig i første kvartal fordi det er lavsesong, men ledelsen betegner likevel resultatet som «ikke tilfredsstillende».

Nå har TFDS satt i verk et omfattende spareprogram. Målet er å kutte kostnadene med 70 millioner kroner på årsbasis.

«Selskapet forventer et positivt og sterkt forbedret driftsresultat i 2004», slår styret fast i kvartalsrapporten.

Fyller opp kassen
TFDS planlegger også å hente inn en god slump med penger for å styrke egenkapitalen. Troms Kraft har allerede sagt seg villig til å spytte inn 100 millioner kroner, mens Sparebank1 Nord-Norge hoster opp 25 millioner og Norges Råfisklag 15 millioner.

I tillegg skal det gjennomføres en offentlig aksjeemisjon som skal tilføre inntil 125 millioner kroner. Går planen i boks, betyr det at TFDS henter inn til sammen 265 friske millioner.

Hurtigruta, som TFDS eier sammen med OVDS, har investert hele 1,6 milliarder kroner i nye skip de siste to årene. Nå har TFDS bedt om betalingslettelser på grunn av de store sesongmessige svingningene i inntektene.

Selskapet har også hatt problemer med å oppfylle egenkapitalkravene i låneavtalen med bankene. Begge disse to forholdene vil være enklere å håndtere etter at kassen er fylt opp med friske penger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere