RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hurtigruten i hardt vær

Foto: Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab / SCANPIX HANDOUT (Ofotens og Vesteraalens Dampskibsselskab / SCANPIX)
Sist oppdatert:
Aksjonærer har tapt milliarder etter selskapets børsnotering.

Hurtigrutekrisen får følger for aksjonærene. Basert på dagens kurs har verdien av Hurtigruten krympet fra nær 1,4 milliarder til omtrent en halv milliard kroner. Dermed sitter en rekke store aksjonærer igjen med noe tilnærmet svarteper.

Banker med giganttap

Bankene i Nord-Norge gikk kraftig til motmæle da Skagen-forvalter Ross Porter beskyldte dem for å være for involvert i det lokale næringslivet. Nå viser Hurtigrutekrisen at Porter hadde et poeng.

Øverst på aksjonærlisten i Hurtigruten finner vi nemlig Nordlandsbanken (13,6% av aksjene), SpareBank 1 Nord-Norge (10,3%) og Sparebanken Narvik (10,1%). Disse bankene har til sammen verdier for 190 millioner kroner i Hurtigruten. Imidlertid har bankene tapt hele 230 millioner kroner på kollapsen i Hurtigruten så langt i år.

Les mer om børs og finans på NA24

Må skrive ned

Det store tapet, samt konkursfaren i Hurtigruten, setter bankene i Nord-Norge i fare. I første omgang må aksjonærene i bankene forberede seg på store nedskrivninger av aksjepostene i 2008. Bankene har vurdert disse aksjene på forskjellig måte, og får forskjellige tap på investeringene.

På dagens kurs må Nordlandsbanken bite i seg et tap på omtrent 100 millioner kroner i 2008. Deler av dette tapet ble tatt i løpet av første halvår, men eieren - DnB NOR - må belage seg på ytterligere tapsnedskrivninger. Etter første halvår hadde Nordlandsbanken et overskudd på 100 millioner.

Trøbbel i Narvik

Narvik Sparebank må også bite i seg tap. Aksjeposten til banken er verdt nær 70 millioner kroner mindre nå enn ved årsskiftet, men på grunn av at posten var vurdert lavt ved nyttår slipper banken unna så store nedskrivninger som Nordlandsbanken må ta. Imidlertid er Narvik Sparebank en mindre bank, og denne nedskrivningen kommer til å svi mer enn tilsvarende nedskrivning ville gjort for Nordlandsbanken i Bodø.

Narvik Sparebank hadde et overskudd på 33 millioner kroner i fjor. Banken ligger an til å måtte ta et tap på 16 millioner kroner på Hurtigruten-aksjene på dagens kursnivå.

170 mill i tap

SpareBank 1 Nord-Norge har allerede tatt store tap på sin store aksjepost. Banken har en kostpris på nær 230 millioner kroner, mens dagens aksjepost bare er verdt 57 millioner kroner. Dermed ryker også denne banken på en storsmell på grunn av strategisk eierskap i Hurtigruten.

Så langt i år ligger banken an til å måtte ta 70 millioner kroner i nedskrivninger.

Finansdirektør i SpareBank 1 Nord-Norge, Rolf Egil Bygdnes, sier til NA24 at banken ser på utviklingen i Hurtigruten med bekymring.

- Vi har tatt 38 millioner kroner i tap på aksjeposten allerede, og basert på dagens kurs ligger vi an til å måtte ta ytterligere 32 millioner kroner i tap i neste kvartal, bekrefter Bygdnes.

- Det er klart at dette er noe vi ser på med bekymring.

Det har ikke lyktes NA24 å få kommentarer fra de øvrige bankene torsdag.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere