RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hvem er hvem i Opticom

Sist oppdatert:
Om kun kort tid står det første slaget i krigen om Opticom. Her kan du lese mer om de ulike aktørene i maktkampen.

Klokken 17 onsdag er det ekstraordinær generalforsamling i Opticom, der den store saken er det nye styret i selskapet. Det er to forslag på blokken, som aksjonærene skal ta stilling til. TV 2 Nettavisen følger saken.

De ulike personene som er innblandet i Opticom-kampen er delt i to leire. På den ene siden står Opticom-toppene Robert Keith og Thomas Fussell, med sine hjelpere. Mot dem er et aksjonæropprør, under ledelse av hotellkonge og investor Petter A. Stordalen og Orkla.

Robert Keith er administrerende direktør i Opticom. Keith er en av de mest profilerte investorene på Oslo Børs de siste årene, og da spesielt på grunn av engasjementet i Opticom. Keith har sammen med Thomas Fussell hatt kontollen over teknologiselskapet i over ti år, og han eier nå 628.500 aksjer. Det tilsvarer en eierandel på nesten fire prosent.

I tillegg har Keith 456.250 tegningsretter i Opticom.


Thomas Fussell er styreformann i Opticom. Fussel og Keith møtte hverandre i London på 1980-tallet, og har samarbeidet siden. Fussell og kona Louise Elizabeth Fussell har 478.500 aksjer i Opticom, noe som gir en eierandel på like over tre prosent.

I tillegg har Fussell like mange tegningsretter i Opticom som Keith.

De to Opticom-toppene har også Opticom-aksjer gjennom heleide Charles Street International Ltd. Selskapet har rundt 3,6 prosent av aksjekapitalen.

Eric Simpson har i mange år vært en del av investorsfæren rundt Keith og Fussell. Simpson kontrollerer Food International, som har rundt 5,5 prosent av aksjene i Opticom. Investoren eier også like over 12,3 prosent av Opticom-aksjene gjennom Simpson Financial, som er nest største eier i teknologiselskapet.

John M. Lervik er administrerende direktør i søkemotorselskapet Fast, der Opticom eier 27 prosent av aksjekapitalen. I begynnelsen av forrige uke engasjerte Lervik og Fast seg i maktkampen rundt sin storeier, etter at søkemotorselskapet kjøpte 9,9 prosent av aksjene i Opticom.

På den andre siden står investorene som Keith så populært kaller for "piratene".

Petter A. Stordalen er hotellkongen i Choice som kjøpte seg inn i Opticom i midten av november. Stordalen står i spissen for aksjonæropprøret mot Keith og Fussell, sammen med Orkla og Øystein Stray Spetalen. Stordalen eier i underkant av syv prosent av Opticom gjennom selskapet Kjempestorfart.

Øystein Stray Spetalen var blant de tidligste opprørerne som kjøpte seg inn i Opticom. Allerede i begynnelsen av november hamstret den kjente investoren Opticom-aksjer til 68 kroner stykket. Spetalen har like stor eierandel i teknologiselskapet som Stordalen, blant annet gjennom heleide Tycoon Industrier.

Henrik A. Christensen er partner i advokatfirmaet Ro Sommernes, og er Stordalens faste våpendrager. Christensen er foreslått som styremedlem i Opticom av de såkalte "piratene". I tillegg til å være Stordalens advokat, har han etter det TV 2 Nettavisen erfarer også flere andre store investorer på klientlisten.

Anders Berggren er investeringsdirektør i merkevaregiganten Orkla, som har rundt 11 prosent av aksjene i Opticom. Sammen med Stordalen leder Orkla aksjonæropprøret.

Sist, men ikke minst, er Opticom-gründer Hans Gude Gudesen en viktig person i maktkampen. I alle år har Gude Gudesen støttet Keith og Fussell, men i slutten av november kunne TV 2 Nettavisen avsløre at gründeren hadde hoppet over til den andre siden. Gude Gudesen sitter på omtrent 15 prosent av aksjene i Opticom, både gjennom personlig eierskap og gjennom selskapet Symre.

Her kan du lese alt om Opticom-spillet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere