RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hver 10. bedrift mangler arbeidskraft

Sist oppdatert:
Ennå er det flere bedrifter som planlegger oppbemanning en nedbemanning.

NAVs bedriftsundersøkelse viser at forventningene det siste året har snudd fra optimisme til pessimisme for mange bedrifter. Hver vår gjennomfører NAV en bedriftsundersøkelse for å kartlegge etterspørselen etter arbeidskraft. 14.200 bedrifter svarte på undersøkelsen.

Andelen som planlegger økt bemanning er nesten halvert siden i fjor. Likevel er det fortsatt flere som planlegger å oppbemanne enn nedbemanne.

- Vi må huske at bedriftenes forventninger var rekordhøye i fjor og da blir fallet ekstra stort. Når vi ser tilbake på bedriftsundersøkelser fra tidligere år var bedriftene mer pessimistiske i 2003 enn det de er nå, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Les også: - 105.000 uten jobb til jul
Les også: Dumper ansatte i krisetid
Les også: Flere vil droppe videregående

105.000 arbeidsledige
Samtidig med offentliggjøringen av NAVs bedriftsundersøkelse, varsler etaten at 105.000 personer er arbeidsledige til jul. Det er en økning på 30.000 fra april.

- Vi må innstille oss på en periode med høyere ledighet enn vi har hatt de siste årene, men det er nyanser. Enkelte bransjer går bra og offentlig sektor vil fortsatt ha et høyt sysselsettingsbehov, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Les: - 105.000 uten jobb til jul

Optimisme og pessimisme
Til tross for at økonomien har fått en kraftig knekk det siste året, oppgir 25 prosent av bedriftene at de har rekrutteringsproblemer. 10 prosent av disse opplyser at rekrutteringsproblemer er så alvorlige at bedriften har færre ansatte enn den ellers ville hatt.

Til sammenligning: I 2008 opplyste 38 prosent av bedriftene om rekrutteringsproblemer, og at 21 prosent av hadde færre ansatte enn de ellers ville hatt.

Sysselsettingsforventningene har falt i alle fylker, men mest i Vestfold, Vest-Agder, Rogaland, Oslo og Hordaland. Bedrifter i disse fylkene hadde en relativt høye forventning i fjor. Ennå er bedrifter i Oslo og Rogaland blant de mest optimistiske. Andre fylker som ser lyst på det, er Finnmark, Buskerud, Akershus og Sør-Trøndelag

Bedriftene i Hedmark, Troms, Østfold og Oppland har de laveste sysselsettingsforventningene.

Størst mangel
Mangelen på arbeidskraft i bedriftene er totalt 45 000 personer. Det er en halvering fra i fjor. Mangelen har gått ned i alle næringer.

Målt i antall personer har den gått mest ned i bygge- og anleggsnæringen, og innen eiendomsdrift og forretningsmessig tjenesteyting.

Den prosentvise nedgangen har vært sterkest innen deler av industrien, i kommunikasjonsnæringen og innen bergverksdrift og utvinning av olje og gass.

Yrkesgruppene der mangelen nå er størst, er bil-, drosje- og varebilførere, dør- og telefonselgere, rørleggere og VVS-montører, samt sykepleiere.

Yrkesgruppene der mangel på arbeidskraft har gått mest ned (målt i antall personer), er tømrere, elektrikere og elektronikere, bil-, drosje- og varebilførere, samt lastebil- og vogntogførere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere