RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge

Høy oljepris dekket kostnadssprekken

Finansminister Per-Kristian Foss håvet inn 25 milliarder kroner mer enn antatt på grunn av den høye oljeprisen i fjor. Men ekstramilliardene fant fort veien ut av statskassen igjen.

Foreløpige tall fra Oljedirektoratet viser at oljeproduksjonen på norsk sokkel i desember lå på 2.981.000 fat i gjennomsnitt per dag.

Dermed har produksjonsvolumet tatt seg opp gjennom hele fjerde kvartal slik at årsgjennomsnittet ligger på om lag 2,9 millioner fat i gjennomsnitt per dag.

24 kroner over budsjett

Avdelingsdirektør Geir Åvitsland i seksjon for petroleumsøkonomi i finansdepartementet opplyser at den gjennomsnittlige prisen per fat for hele 2003 ligger på 204 kroner.

I statsbudsjettet som ble vedtatt høsten 2002 var anslaget 180 kroner per fat.

Førstehåndsverdien fra oljeproduksjonen ligger dermed opp mot 25 milliarder kroner høyere enn anslått da statsbudsjettet ble satt opp.

Brukt mer

I løpet av 2003 har imidlertid bruken av oljepenger sprukket mer enn i noe tidligere år. Det statsbudsjettet som ble vedtatt for 2003 forutsatte en bruk av oljepenger på 34,8 milliarder.

Foreløpige tall fra finansdepartementet viser at det vil bli brukt mellom 25 og 30 milliarder mer enn det budsjetterte beløp.

Årsaken er at regjeringens inntektsanslag har sviktet fullstendig. Særlig er det skatter og avgifter som ikke er kommet inn i det omfang regjeringen hadde regnet med. Svikten kan komme opp i rundt 20 milliarder kroner.

I tillegg har utgifter til ledighetstrygd og sykehus økt vesentlig.

Reddet av børsen

Oppgangen på verdens børser har imidlertid sørget for at oljefondet ved utgangen av året har nådd et nytt rekordnivå et sted mellom 850 og 900 milliarder kroner.

Både i 2001 og 2002 gikk fondet med tap, men avkastningen i 2003 vil ligge på om lag samme nivå som i toppåret 1999.

Det er først i mars det endelige regnskapet for året vil foreligge. Etter tredje kvartal var fondets verdi i norske kroner passert 800 milliarder.

Bruken av mer oljepenger enn beregnet over statsbudsjettet i 2003 gjør at fondet blir tilført noe mindre enn budsjettert i 2003. Dagens gode produksjonstall sammen med en høyere gjennomsnittpris per fat enn budsjettert bidrar imidlertid en god del til å dekke inn svikten.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere