RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hydro gikk på en børs-smell

Sist oppdatert:
Aksjekursen i Norsk Hydro har rast nesten uavbrutt siden rekordnoteringen 22. januar. Mandag fikk Eivind Reiten & co. enda et spark bak.

Hovedindeksen ved Oslo Børs steg 7,5 prosent i januar. Det gjør Oslo til en av de ypperste i Europa. Paris og Frankfurt nøyde seg med en oppgang på litt over 2 prosent, mens London faktisk falt 1,9 prosent.

Hydro-smell

Den første børsdagen i februar er bildet motsatt. Hovedindeksen i Oslo ble verstingen i Vest-Europa med en negang 0,2 prosent til 183,55 poeng.

Nedturen for Norsk Hydro var en sterk bidragsyter til at hovedindeksen endte ned. Hydro-kursen nådde tidenes bestenotering på 456,50 kroner for bare ti dager siden, men har falt jevnt og trutt siden. Mandag endte kursen ned 1,8 prosent til 428,50, som er den svakeste sluttnoteringen siden 9. januar.

Casher inn 300 millioner

Storsalget i Aktiv Kapital i helga slo an tonen i morgentimene mandag. To av selskapets tre største aksjonærer, Øystein Stray Spetalen og Jon H. Nordbrekken, lempet ut til sammen 4 millioner aksjer i selskapet. Begge kjøpte aksjene for en slikk og ingenting på 90-tallet, og herrene Spetalen og Nordbrekken kan regne mesteparten av salgsprovenyet på 314 millioner kroner som nettogevinst.

Begge bedyrer overfor TV 2 Nettavisen at det ikke ligger noen dramatikk bak salget.

- Jeg har ingen kommentar til hvorfor jeg selger meg ut. Det var og er et helt utrolig bra selskap, sier Spetalen.

51-åringen Nordbrekken hevder på sin side at han ønsket å realisere kjempegevinsten «mens han fortsatt er i god form».

Ved Oslo Børs ble aksjesalget først positivt mottatt, men aksjekursen svekket seg kraftig utover dagen, og var ved 13-tida 3,2 prosent ned.

Norman steg på fusjonsplaner

I it-sektoren er Tandberg Data og Norman i søkelyset etter at selskapene lanserte fusjonsplaner før børsåpning mandag.

Tandberg Data falt 2,7 prosent på nyheten, mens Norman steg 3,5 prosent. Tandberg Data-ledelsen antyder et bytterforhold på 3,12 aksjer i Tandberg Data pr aksje i Norman. Det tilsvarer en premie på ti prosent i forhold til Normans sluttnotering før helga.

I aksjemarkedet er man lunkne til gifteplanene; mange tviler på om Tandberg Data og Norman passer særlig godt sammen. Gudmundur Einarsson, som er toppsjef i Tandberg Data, avfeier kritikken.

- Begge selskapene vil vokse betydelig mer sammen enn hver for seg, sier han til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere