RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyere prisvekst enn ventet

Sist oppdatert:
Konsumprisindeksen steg fra midten av juli til midten av august med 0,3 prosent, og det var strømprisen som økte mest. Prisveksten i løpet av det siste året er høyere enn ventet.

Oppgangen i prisnivået skyldes i hovedsak prisutviklingen på strøm. I hver måned siden februar har strømprisen sunket, men fra juli til august steg både strømprisen og nettleie med 11,9 prosent, viser ferske tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Også bensinprisen steg

Oppgangen i strømpris og nettleie er kraftig i forhold til samme måned tidligere år. Prisen på kraft gikk markant opp, mens prisen på nettleie økte noe.

Også bensinprisene hadde innvirkning på det økt KPI. Bensinprisene steg med 1,8 prosent fra juli til august.

Klær og sko billigere

Prisen på sosiale tjenester gikk ned, og bidro til å dempe den generelle prisveksten. Det var samlet sett en nedgang på 4,4 prosent. Kommunale og private barnehagesatser har blitt lavere siden forrige måling. Prisnedgangen innen sosiale omsorgstjenester ble dempet av prisøkningen på skolefritidsordningen.

Det var en synkende tilbudsaktivitet på klær og sko i forhold til forrige måned, men prisene falt også i august. Samlet falt prisene på klær og sko med 1,7 prosent. Prisen på matvarer falt med 0,8 prosent.

Høyere prisvekst enn ventet

I løpet av det siste året har prisnivået steget med 2,1 prosent. Det var på forhånd ventet en generell prisstigning på 1,9 prosent fra august i fjor til august i år, ifølge TDN Finans.

Det er strøm inkludert nettleie som står for mesteparten av økningen. Prisen på strøm i august i år var hele 34,2 prosent høyere enn i samme måned i fjor.

Dagens KPI-tall har ikke hatt stor innvirkning med hensyn til hva analytikerne tror blir utfall på neste ukes rentemøte i Norges Bank.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere