RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyeste strømpris siden april

(Scanpix)
Strømprisen har nå nådd sitt høyeste nivå siden april. I snitt tar leverandørene nå over 50 øre kilowattimen. Sjekk de rimeligste her.

Strømprisen blant leverandørene har steget jevnt og trutt de siste fire ukene. Den siste ukens varsler om ytterligere prishopp gjør at snittprisen nå har steget til over 50 øre per kilowattime.

Dermed må vi helt tilbake til midten av april for å finne tilsvarende prisnivåer.

Ifølge tall fra Konkurransetilsynet tar de landsdekkende strømleverandørene i snitt 50,22 øre per kWh.

Ventet kraftig prishopp
20 selskaper har endret i prisen den siste uken. Samtlige har varslet oppgang. Trolig er det heller ikke slutt på prisøkningene. Aktørene på kraftbørsen Nord Pool venter videre oppgang i prisene i ukene framover. Samlet er det ventet at den såkalte systemprisen skal stige fra dagens nivå på 30 øre til 40 øre i januar.

Det vil medføre en strømpris på om lag 65 øre per kilowattime.

- Det er ingen leverandører som har priset inn dette enda. Prisene på kraftbørsen er todelt, med en systempris som fastsettes fra dag til dag og terminpriser som gir pris på strøm i gitte perioder fram i tid. Det er ikke sikkert vi får se prisene som antydes i markedet, men det er markedets beste gjetning, sier rådgiver Ole Haugen i Energibedriftenes Landsforening til TV 2 Nettavisen.

- Hadde ikke valg
JotunKraft er blant selskapene som har skrudd opp prisen de siste dagene. Daglig leder Johannes Kasa hevder at de ikke hadde noe valg.

- Det er den vanvittige prisøkningen på Nord Pool som gjør at vi må opp med prisen. Råvareprisen har øket jamt og trutt hele høsten. Vi tjener ikke mer, det er snarere tvert i mot, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Ugunstig regel
Han poengterer videre at regelverket gjør at strømleverandørene må kunngjøre prisøkninger 14 dager i forveien, og at dette skaper problemer når markedet svinger så mye som det gjør nå for tiden.

- Vi må gjette hva prisene blir fram i tid, og det er lite heldig både for oss og for kundene, sier han.

Kun tre av de landsdekkende leverandørene tilbyr nå strøm til under 50 øre per kilowattime. Prisforskjellene er samtidig sjeldent store; fra billigst til dyrest skiller nesten 9 øre. For en husholdning vil det kunne utgjøre 1800 strømkroner i løpet av et år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere