RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyeste strømpris siden mars

Sist oppdatert:
Strømprisen går rett til værs på kraftbørsen. I dag endte prisen på sitt høyeste nivå siden 13. mars.

Prisene har steget jevnt og trutt på den fellesnordiske kraftbørsen Nord Pool. Den siste uken har spotprisen økt med 22,4 prosent.

I forrige uke uttalte olje- og energiminister Einar Steensnæs at normalt vær gjennom høsten vil sette en stopper for en ny strømkrise. Markedet er ikke fullt så rolig.

Systemprisen, den såkalte spotprisen, endte mandag på 33,9 øre per kilowattime. Det er den høyeste registrerte prisen siden 13. mars i år. For ett år siden lå prisen på 13,5 øre per kilowattime.

Ingen grunn til mistanke

Til tross for at prisene nå ligger over 20 øre høyere per kilowattime enn på samme tid ifjor, mener kraftbørsen Nord Pool at oppgangen har naturlige forklaringer.

– Vi har ingen grunn til å mistenke at markedet ikke fungerer som det skal, sier adm. direktør i Nord Pool, Torger Lien, til TV 2 Nettavisen.

Lien peker på flere forhold som kan ha forårsaket prisoppgangen.

Tørrvær og vedlikehold

– Det har vært tørt vær, og samtidig prognoser om fortsatt lite nedbør i tiden framover. Det tørre været har ført til at flere kraftprodusenter holder igjen på vannet, og det er lite produksjon på uregulert tilsig, sier Lien.

– Samtidig har markedet vært preget av at flere kraftverk blant annet i Sverige ikke har vært i produksjon den siste tiden, legger han til.

En feil på en 600 megawatts overførselsledningen mellom Sverige og Finland har ført til at overskudd fra Finland ikke kommer inn mot resten av Norden. Videre har overførselskapasiteten fra Danmark vært preget av at en av tre kabeler har vært nede.

– I tillegg har den ekstreme varmen i Europa ført til prisoppgang, og økt etterspørsel etter kraft. Dette har smittet over på det nordiske markedet, sier Lien.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere