RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre vil endre oljeskatten

(Foto: Statoil)
Oljeselskapene krever endringer i oljeskatten for å få opp aktivitetsnivået. Nå får de støtte fra Høyres stortingsgruppe.

I august i fjor overleverte oljeselskapene sin utredning om det norske skattesystemet til oljeminister Einar Steensnæs (KrF). Konklusjonen fra bransjens egne var klinkende klar: Oljeskatten må reduseres drastisk dersom norsk sokkel skal få en ny giv.

Regjeringen har varslet at bransjen skal få svar i forbindelse med framleggelsen av revidert budsjett i mai.

Vil endre oljeskatten

Samtidig med at saken har kvernet gjennom regjeringsapparatet, har et utvalg i Høyres stortingsgruppe vurdert kravene fra oljebransjen. Onsdag la utvalget fram sin konklusjon.

Stortingsgruppa slår fast at det er nødvendig med endringer i skattesystemet. Hvilke endringer som konkret må til, vil de imidlertid ikke ut med.

Utvalget, som har vært ledet av stortingsrepresentant Svein Flåtten, nøyer seg med å redegjøre for hvilke skattespørsmål som har vært diskutert. Det dreier seg blant annet om reduksjoner i særskatten for nye utbygginger, økninger i friinntektsbeløpet, feltvis eller lisensvis beskatning og endringer i avskrivningsreglene for små felt.

- Dette er ment som et innspill til regjeringens behandling av saken, forklarer Svein Flåtten.

Utvalget har ikke gitt seg i kast med beregninger som demonstrerer inntektsvirkningen av skatteforslagene fra oljebransjen. Den jobben overlater de til Finansdepartementet.

Vil lete utenfor Lofoten

Utvalget fremmer konkrete forslag på en del andre områder, blant annet en gjenåpning av det omstridte letearealet utenfor Lofoten. Høyre-utvalget vil også satse mer på forskning og utvikling, senke barrierene for nye aktører og tiltak for å senke kostnadene og minimere byråkrati.

- Utvalget har vært opptatt av å finne en balanse mellom skattemessige tiltak, slik næringen selv sterkt argumenterer for, tiltak for å øke konkurransen på norsk sokkel og andre tiltak, sier Svein Flåtten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere