RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Vestvendt AS)

Hyttefolk får tusener tilbake

Sist oppdatert:
Er du en av de heldige som kan vente deg en fet hyttesjekk fra Staten?

Det finnes over 400.000 hytter i Norge. Mange av disse står på festet grunn.

SELGE HYTTA? Finn megler

Nå kan mange av disse tomtefesterne juble over et uventet pengedryss.

Statskog betaler tilbake for mye betalt festeavgift til rundt 3000 hytteeiere. Samlet dreier det seg om 30 millioner kroner.

Dette betyr at hver hytteeiere i gjennnomsnitt får tilbake 10.000 kroner. Som å få igjen på skatten når man ikke hadde regnet med det, kanskje?

Bakgrunnen for denne gladmeldingen til hytteeierne er en fersk avgjørelse i Høyesterett der Statskog gikk tapende ut av en konflikt om festeavgift.

I 2007 satte Høyesterett et foreløpig punktum for en årelang strid mellom grunneiere og tomtefestere om hvordan festeavgiften skal beregnes.Grunneierne hadde lenge villet oppregulere de kunstig lave leiene på gamle festekontrakter til mer markedsmessige nivåer, mens tomtefestere naturlig nok har strittet i mot.

Bruk av tomtefeste er relativt omfattende i Norge. Grunnlaget for konflikten i slike saker er at grunneieren eier selve tomta, mens tomtefesteren har utviklet eiendommen, og eier bygningsmassen. Tomta kan ikke så helt enkelt skilles fra bygningsmassen. Så hva blir da riktig langstidsleie på tomta? For myndighetene har også det sosiale aspektet vært viktig: Hytte- og boligeiere skal ha råd til å fortsette sitte på eiendommen.

I denne omgangen var det Høyesterett som avslo en anke fra Statskog på en dom i Frostating lagmannsrett, der retten fastslo at Statskog ikke kan regulere kontraktene til 63 hytteeiere i Inns statsalmenning i Verdal ut fra tomteverdi.

- Selv om denne avgjørelsen bare har virkning for en del av Statskogs festekontrakter, har vi etter dette valgt å ta en grundig gjennomgang av alle kontraktstyper for fritidsbolig. Etter en totalvurdering har styret i Statskog besluttet at alle som fester tomt til fritidsbolig fra nå av skal få festeavgiften regulert ut fra konsumprisindeksen, sier styreleder i Statskog, Marit Arnstad, i en pressemelding.

«Statskog er opptatt av å sikre en forutsigbar og enhetlig forvaltning av våre løpende avtaler innen tomtefeste. Vi har ulike typer av festekontrakter. Verdireguleringen av disse er i noen tilfeller avklart rettslig mot oss, i enkelte tilfeller i vår favør, mens mange fortsatt er rettslig uavklart. Statskogs styre har etter en helhetlig vurdering kommet til at vi vil gjennomføre en ordning hvor festeavtaler for tomter til fritidsbolig heretter behandles så likt som mulig», heter det.

Statskogs beslutning betyr at de som har akseptert tomteverdiregulering etter 1. januar 2002, da tomtefesteloven ble endret, får tilbakebetalt differansen mellom tomteverdiregulering og regulering etter konsumprisindeksen. Statskog regner med å kunne gjennomføre dette innen utgangen av 2010.

Av beløpet på om lag 30 millioner kroner berører knappe ti millioner kroner av dette Statskog, mens tjue millioner kroner berører inntektene til de lokale fjellstyrene og grunneierfondet.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:


Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere